Pogledajte proteste studenata u Francuskoj: Pokušali da zauzmu Sorbonu, intervenisala policija

AP navodi da je dvije stotine studenata evakuisano, a potom se nekoliko stotina okupilo ispred univerziteta i upućivalo bijesne povike policiji, ali je incident okončan mirno
0 komentar(a)
Francuska protest, Sorbona protest, Foto: Reuters
Francuska protest, Sorbona protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2018. 09:48h

Interventna policija u Parizu rastjerala je studente koji su pokušali da zauzmu Univerzitet Sorbonu, u okviru protesta protiv reformi koje sprovodi predsjednik Francuske Emanuel Makron, prenosi AP.

Navodi se da je univerzitet objavio da će danas iz bezbjednosnih razloga biti zatvoren dio objekata koji se nalazi na lijevoj obali Sene, nakon noćašnje policijske operacije, prenosi Tanjug.

AP navodi da je dvije stotine studenata evakuisano, a potom se nekoliko stotina okupilo ispred univerziteta i upućivalo bijesne povike policiji, ali je incident okončan mirno.

Podsjeća se da je to područje bilo epicentar studentskih protesta od prije pedeset godina, iz maja 1968, koji se smatraju ključnim momentom u novijoj francuskoj istoriji.

Navodi se da sada studenti na kampusima širom Francuske protestuju protiv reforme zato što strahuju da ona ugrožava pristup javnim univerzitetima svim maturantima srednjih škola.

AP navodi da je danas nastavljen i štrajk radnika francuske željeznice, takođe usmjeren protiv Makronovih reformi, zbog čega je zaustavljeno dvije trećine vozova u Francuskoj.

Bonus video: