Upotreba energije vjetra sve popularnija u zapadnoj Evropi

Snaga vjetrova ima potencijal da strujom opskrbi četvrtinu od ukupno osam miliona domaćinstava u Rumuniji
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 11:40h

U Rumuniji se nalazi najveći evropski park vjetrenjača, a najveći broj vjetrenjača nalazi se na obali Crnog mora.

Upotreba energije vjetra posljednjih godina sve je popularnija u zapadnoj Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Indiji.

Tim stopama veoma uspješno je krenula i Rumunija u kojoj su struje vjetrova veoma povoljne.

Proteklih godina strane firme su uložile preko milijardu eura u parkove vjetrenjača u Rumuniji i pored toga što zakonski pravni okviri nisu bili sasvim optimalni.

Već 2008. godine vlada u Bukureštu je usvojila Zakon o unapređenju obnovljivih izvora energije.

Iz razloga šta se ti planovi tretiraju kao državna pomoć, potrebna je bila i saglasnost Evropske komisije. Tek ovoga ljeta taj dokumenat donijet je u Brisel na potpisivanje.

Rumunija je privredno najslabije razvijena zemlja Evropske unije

"Još uvijek fali stabilni zakonski okvir. Od 2008. godine, kada je stupio na snagu Zakon o unapređenju obnovljivih izvora energije, mnoge firme su donijele veoma važne investicijske odluke. Ali sada, nekoliko godina kasnije taj se zakon ne primjenjuje. I time je pod znakom pitanja finansiranje čitavog projekta“, izjavila je predsjednica rumunskog Saveza za korišćenje energije vjetra Dana Duika za njemački državni radio "Dojče vele".

Početne poteškoće, međutim, nisu umanjile interesovanje za potencijal vjetra kojim Rumunija raspolaže, inače, privredno najslabije razvijena zemlja Evropske unije.

Dok se 2009. godine ovde proizvodilo 20 megavata električne energije, od kraja 2011. godine proizvodi se oko 1000 megavata, što je jednako snazi jedne nuklearne elektrane.

Najveći broj vjetrenjača nalazi se na vjetrom bogatoj obali Crnog mora.

Energetske kompanije iz Češke, Španije, Portugala, Italije i Austrije u čitav projekat uložile su mnogo novca.

Snaga vjetrova ima potencijal da strujom opskrbi četvrtinu od ukupno osam miliona domaćinstava u Rumuniji.

Izgradnja novih vetrenjača uticala je na poskupljenje cijene struje za 2,3 odsto ove godine, kaže Dana Duika.

Dugoročno gledano korišćenje energije vjetra će se isplatiti potrošačima, istakla je Duika

"Dugoročno gledano korišćenje energije vjetra će se isplatiti potrošačima. U toku prve faze cijena struje će biti nešto viša, ali kasnije će cijene da se stabilizuju, a zatim čak i da se smanjuju“, istakla je ona.

Aktivisti za zaštitu životne sredine ističu da i prilikom korišćenja energije vjetra treba voditi računa o prirodi i da vjetrenjače moraju da budu postavljene tako da se ne nalaze na mjestima iznad kojih prolaze trase ptica selica kako bi one imale siguran prolaz.

Galerija

Bonus video: