Vikiliks

Svenson: Vikiliks će tužiti VISA i MasterCard

Vikiliks će u četvrtak podnijeti tužbu Evropskoj komisiji protiv kartičarskih kuća Visa i MasterCard ako mu ne ukinu blokadu donacija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 17:58h

Još dvije tužbe, jedna u Danskoj, a druga na Islandu, bi trebalo da budu podnešene u avgustu ukoliko Vikiliks ne dobije nekoliko desetaka miliona eura koje je mogao dobiti da mu kartičarske kuće Visa i MasterCard prije sedam mjeseci nisu uvele blokadu, rekao je advokat Svein Andri Sveinson.

"U ovom slučaju imamo tri bojna polja. Jedno u Briselu, jedno u Danskoj i jedno na Islandu", istakao je.

Pred Evropskom komisijom Vikiliks i islandska firma za prikupljanje sredstava DataCell će se žaliti zbog "zlopotrebe dominantnog položaja" i " kršenja evropskih pravila tržišne konkurencije", rekao je Sveinson, istaknuvši da Visa i MasterCard posjeduju 96 posto kartičarskog tržišta u Evropi.

"Ako se ništa ne promijeni, tužba će biti podnesena u četvrtak", rekao je.

"Visa i MasterCard ne mogu odlučiti da suspenduju plaćanja bez opravdanog razloga. Mnogi misle da je Vikiliks piratska veb stranica. Vikiliks je medij kao i drugi, koji ponekad dobija povjerljive informacije koje procure. Vikiliks ne krade informacije i nije odgovoran za curenje informacija", rekao je advokat.

Preporučujemo za Vas