Rusija osniva brigade za zaštitu Arktika

Moskva će osnovati dvije brigade koje će štititi vrijedne arktičke resurse, izjavio je ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2011. 12:24h

Moskva će osnovati dvije brigade koje će štititi vrijedne arktičke resurse, izjavio je ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov.

Službena Moskva je svjesna činjenice da je Arktik potencijalno ležište velikih rezervi prirodnog gasa i nafte zbog čega je odlučila da osnuje dvije brigade koje će štititi te resurse.

"Radimo na planovima o osnivanju takvih jedinica i njihovih garnizona", rekao je ministar Serdjukov, ne želeći otkriti pojedinosti. Samo je kazao kako će biti određena tačna lokacija i količina oružja i infrastruktura koju će koristiti brigade".

Globalno zagrijavanje je dovelo do pretpostavke da bi upravo Arktik mogao biti glavni izvor rudnih bogatstava, ribe i raznih drugih resursa za zemlje regije koje gravitiraju tom području, a to su SAD, Rusija, Danska, Grenland, Kanada, Norveška i Kina.

Premijer Vladimir Putin je izjavio kako će Rusi pojačati svoju prisutnost u regiji da bi zaštitili svoje geo-političke interese.

Bonus video: