ŠETALI ZA JEDNAKOST

Desetine hiljada ljudi na gej paradi u Parizu

Događaj je održan pod sloganom "Šetam za jednakost 2011, glasaću 2012", što je aluzija na predstojeće predsjedničke izbore
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 09:09h

Desetine hiljada gej aktivista prošetalo je danas ulicama Pariza u okviru 10. Parade ponosa koja se održava ovog vikenda u francuskoj prijestonici.

Gradonačelnik Pariza Bertran Delanoe i veliki broj političara pridružili su se ovoj manifestaciji, koju je organizovala grupa za prava gej, lezbijskih, biseksualnih i transrodnih osoba Inter-LGBT, zajedno sa još više od 80 grupa, javio je AFP.

"Šetam za jednakost 2011, glasaću 2012" 

Događaj je održan pod sloganom "Šetam za jednakost 2011, glasaću 2012", što je aluzija na predstojeće predsjedničke izbore, a skup je organizovan nakon što je sredinom mjeseca u parlamentu odbačen zahtjev socijalista da se legalizuje brak istopolnih osoba.

Iako su ljevičari glasali za ovaj plan, veliki dio većinske konzervativne Unije za narodni pokret - Novi centar, glasao je protiv.

Portparol Inter-LGBT Nikola Gogen izjavio je da najnovija odluka senatora u Njujorku da odobre zakon o sklapanju istopolnih brakova uliva francuskim aktivistima nadu.

Prema jednoj nedavno sprovedenoj anketi, 63 odsto Francuza podržava legalizovanje gej brakova, dok skoro isto toliko njih (58) odsto smatra da istopolni parovi treba da imaju pravo da usvoje djecu.

Galerija