Berluskoni pobijedio na glasanju o povjerenju vladi

Mjere su usvojene zahvaljujući tome što ih je podržao Berluskonijev glavni koalicioni partner Sjeverna liga
0 komentar(a)
Berluskoni, Foto: Yahind.com
Berluskoni, Foto: Yahind.com
Ažurirano: 21.06.2011. 15:18h

Italijanski premijer Silvio Berluskoni odnio je danas pobjedu na glasanju o povjerenju vladi, što je bio prvi njegov test u parlamentu poslije dva izborna poraza u posljednjih mjesec dana i sporova sa glavnim koalicionim partnerom.

Berluskonijeva vlada desnog centra pobijedila je sa 317 glasova za, a 293 poslanika su bili protiv na glasanju u donjem domu parlamenta o mjerama za podsticaj razvoja, dok su dva poslanika bila uzdržana, javio je Rojters.

Mjere su usvojene zahvaljujući tome što ih je podržao Berluskonijev glavni koalicioni partner Sjeverna liga, koja je prije dva dana svoju dalju podršku vladajućoj koaliciji uslovila budžetskim smanjenjima i okončanjem skupog učešća Italije u vojnoj kampanji u Libiji.

Današnje glasanje održano je nedjelju dana pošto je premijer pretrpio poraz na referendumu o vladinim predlozima zakona i mjesec dana nakon što je njegova stranka Narod slobode poražena u ključnim gradovima Milanu i Napulju na lokalnim izborima.

Berluskoni bi kasnije danas trebalo da se obrati Senatu i izloži program vlade za preostali dio mandata, uključujući ustupke da bi se zadržala podrška Sjeverne lige

Berluskoni bi kasnije danas trebalo da se obrati Senatu i izloži program vlade za preostali dio mandata, uključujući ustupke da bi se zadržala podrška Sjeverne lige.

Britanska agencija navodi da bi sjutra moglo da se održi novo glasanje u donjem domu italijanskog parlamenta o tome da li vlada uživa podršku većine poslanika, ističući da će se Berluskoni suočiti sa još većim testom u narednim nedjeljama kada bi trebalo da budu usvojene mjere štednje za smanjenje budžetskog deficita do 2014.

Najnovije ankete pokazuju da je podrška premijeru rekordno oslabila na 29 odsto zbog niza slučajeva korupcije, oslabljene privrede i seksualnih skandala.

Bonus video: