EP podržao prioritete poljskog predsjedavanja EU

I Tusk i Buzek upozorili su da drugo polugođe ove godine, upravo kada Poljska predsjedava Unijom, treba da bude ključno za rješavanje dužničke krize u EU
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 13:11h

Poljski premijer Donald Tusk dobio je danas u Varšavi od predsjednika Evropskog parlamenta Ježija Buzeka i šefova frakcija u EP podršku za sva tri ključna prioriteta predsjedavanja Poljske EU, uključujući tu i podsticaj i ubrzanje proširenja Unije na Zapadni Balkan.

"Šefovi frakcija dali su punu podršku predsjedavanju Poljske u cjelini i nedvosmislenu podršku i njenim prioritetima", kazao je Buzek novinarima poslije susreta s Tuskom.

"Ako EU želi da bude jaka u globalnim razmjerama, mora da bude jaka i da ima težinu i u okruženju, takođe i na Zapadnom Balkanu kome smo otvorili vrata u Uniju", naglasio je Buzek.

Prioriteti Poljske od jula do kraja godine kada staje na čelo Unije sažeti su u tri ključna:

1. Dublje integrisana Evropa kao izvor privrednog rasta i konkurentnosti,

2. Bezbjedna Evropa, kako u užem, vojnom smislu te riječi, tako i kada su u pitanju namirnice i energija

3. Otvorena Evropa koja će ubrzati proširenje na zemlje Zapadnog Balkana i podstaći dalje približavanje bivših sovjetskih republika preko Istočnog partnerstva.

"To su proevropski prioriteti. Dobra budućnost EU vezana je za integraciju i otvorenost prema našim susjedima", kazao je premijer Tusk i dodao da su neki od prioriteta, kao bezbjednost hrane i energetska bezbjednost, toliko konkretni da dotiču život svih građana Unije.

I Tusk i Buzek upozorili su da drugo polugođe ove godine, upravo kada Poljska predsjedava Unijom, treba da bude ključno za rješavanje dužničke krize u EU, a primjer Grčke pokazuje da Poljska kao predsjedavajuća mora da se pripremi i za neočekivana, vanredna, neprijatna iznenađenja.

"Nema mudrih u Evropi. Svaki sat može da donese iznenađenje", rekao je Tusk.

Šef Evropskog parlamenta Buzek dodao je da ostale članice i sve frakcije u EP od Poljske kao predsjedavajuće zemlje s obzirom na težak put koji je sama prošla u tranziciji od devedesetih godina do današnjih dana kada je umnogome stavljaju kao uzor, očekuju prije svega da će nastojati da u Uniji promijeni raspoloženje.

"Toliko puta se pokazalo da veći značaj ima ono što ljudi misle nego cifre", kazao je Buzek.

U okviru tradicionalnog sastanka zvaničnika EP pred predsjedavanje neke zemlje Unijom, Buzek sa delegacijom razgovara danas u Varšavi i s predsjednikom i poslanicima Sejma poljskog parlamenta.

Bonus video: