Grčka počinje sa novim mjerama štednje da smanji troškove za 5,4 miliona eura

Cilj ovog plana je da se Grčka pokaže kao kredibilna zemlja pred EU, MMF, i pred stranim investitorima
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 19:37h

Kao dio obaveze vezane uz pomoć Evropske unije za izlazak iz krize, Atina zvanično od ove sedmice počinje da primjenjuje novi trogodišnji plan štednje, koji bi trebalo da samo ove godine smanji budžetska davanja za 5,4 milijarde eura, a takođe i da preduzme veliki talas privatizacije, koji bi im donio oko 50 milijardi eura.

Cilj ovog plana, koji je socijalistički premijer Jorgos Papandreu jedva progurao kroz Parlament, jest da se Grčka pokaže kao kredibilna zemlja pred EU, MMF, i pred stranim investitorima.

U naredne dvije godine, Atina se obavezuje uštedjeti dodatnih 22 milijarde eura.

Otkad je počela kriza, EU je zahtijevala od Grčke da se preduzme privatizacije, i Papandreu je na to pristao u februaru, ali ga je opozicija u Parlamentu sprečavala da preduzme konkretne korake.

Grčka može da privatizuje željezničku mrežu, vodosnadbijevanje, dio elektroprivrede i dostave gasa, velike morske luke Pirej i Solun, dvije banke sa znatnim udjelom države, odbramenu industriju, državni udio u telekomu i poštanskim uslugama. koji inače drži Dojče Telekom.

Na raspolaganju za privatizaciju je i velik broj nepokretnina, turističkih naselja, kao i naselja sagrađenih za bivše Olimpijade. Može da produži koncesije na aerodrome, ili neke proda, navodi se u analizima grčke situacije u Briselu.

Ovo je bio uslov Atini za naredne tranše obećane pomoći.

Ali, kako je jasno da Atina, uz sav maksimalni napor Vlade, posrće i ne uspijeva vraćati dug, a privreda joj pada sve niže, u EU se vode polujavni polutajni razgovor šta dalje.

Njemačka je voljna dalje nastavljati pomagati, ali - samo ako i privatni investitori koji imaju svoj dio u Grčkoj, od banaka nadalje, takođe pomognu.Berlin smatra da bi se vjerovnike moglo da nagovori da dugove koji dolaze sada na naplatu, prebace u sedmogodišnji period.

Ali, Evropska centralna banka je protiv toga, jer smatra da bi se to na tržištima moglo da protumači kao korak u bankrot,.

Istovremeno, dok se čuju odjeci ove debate, rejting agencija Standard i Pur smanjila rejting Grčke na najniži mogući - trostruko C - što znači da ima sličnu interpretaciju kao i Evropska centralna banka.

Kao momentalna reakcija, i euro je pao na tržištima. To znači da će krajem mjeseca, kad će se šefovi država i vlada sresti na svom redovom samitu u Briselu, sve frcati od negodovanja, ne samo prema Papandreuu nego i prema kancelarki Merkel.

Galerija

Bonus video: