EU odobrila 210 miliona eura odštete za poljoprivrednike

Odštetu će dobiti poljoprivrednici čiji proizvodi trule uskladišteni u magacinima u Evropi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 19:09h

Evropski komesar za poljoprivredu Dačian Čološ pristao je danas da kompenzacija za poljoprivrednike koji trpe štetu zbog izbijanja zaraze ešerihijom koli bude povećana sa predloženih 150 miliona na 210 miliona eura.

Odštetu će dobiti poljoprivrednici čiji proizvodi trule uskladišteni u magacinima u Evropi, jer ne mogu da ih prodaju zbog toga što evropski kupci iz straha od ešerihije koli izbjegavaju da kupuju povrće.

Komesar je poslije pritiska velikih poljoprivrednih proizvođača iz Španije, Italije i Francuske morao da podigne cijenu odštete.

"Ne znamo kako će se situacija dalje odvijati. Ne možemo da predvidimo. Na kraju juna vidjećemo kako stojimo", rekao je Čološ.

Obećana pomoć EU i dalje je daleko ispod gubitaka koje su zabilježili evopski poljoprivrednici, a koji se procjenjuju na više od 400 miliona eura. Zbog toga se očekuje da će poljoprivrednici uskoro zatražiti još veću pomoć.

Od izbijanja zaraze ešerihijom koli 2. maja u Njemačkoj do sada je registrovano 26 smrtnih slučajeva. Procjenjuje se da je više od 2.700 ljudi oboljelo od te bakterije koja je pronađena u klicama mahunarki.

Bonus video: