Sakorzi će biti tužen zbog bombardovanja Libije?

Ocijenivši da su zemlje NATO "ubice", advokat Žak Verže je rekao da francusku državu "vode lopovi i ubice".
0 komentar(a)
sarkozi, Foto: Beta
sarkozi, Foto: Beta
Ažurirano: 30.05.2011. 08:16h

Dva poznata francuska advokata, Rolan Dima i Žak Verže, najavili su da će podnijeti tužbu protiv francuskog predsjednika Nikole Sarkozija za zločine u Libiji.

Oni su u Tripoliju izjavili da će Sarkozija tužiti za zločine protiv čovječnosti u ime porodica žrtava bombardovanja NATO-a.

Jedan predstavnik libijskog ministarstva pravde izjavio je da su advokati sami predložili da podnesu tužbu protiv predsjednika Francuske, zemlje koja predvodi operaciju međunarodne koalicije u Libiji.

"Advokati će podnijeti tužbu u ime porodica žrtava u francuskom sudu", rekao je libijski predstavnik Ibrahim Buhzam. Advokat Rolan Dima, bivši socijalistički ministar, izjavio je da je "iznenađen da misija NATO koja je zadužena za zaštitu civila, zapravo ubija te civile". On je osudio bombardovanje Libije, smatrajući da je to "brutalna agresija protiv jedne suverene države" i dodao da je spreman da brani libijskog lidera Moamera Gadafija u slučaju da mu se sudi u Međunarodnom krivičnom sudu. Ocijenivši da su zemlje NATO "ubice", advokat Žak Verže je rekao da francusku državu "vode lopovi i ubice". Verže i Dima dva dana su boravili u Libiji i rekli su da će pokrenuti sudske procedure u Parizu u ponedjeljak.

Bonus video: