Sud u Sloveniji odbio da vrati imovinu Karađorđevićima

Presuda, koja je još nepravosnažna, nalaže Karađorđeviću da plati i sudske troškove.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2011. 12:03h

Prema presudi suda u Sloveniji, nasljednici nekadašnje srpske kraljevske dinastije Karađorđevića nemaju vlasnička prava na rezidencijalni kompleks Brdo kod Kranja, navode mediji u Sloveniji.

Sud u Kranju odbio je tužbeni zahtjev protiv Slovenije koji je podnio Aleksandar Karađorđević, sin nekadašnjeg jugoslovenskog regenta Pavla, da mu se dodijeli polovina posjeda koji je sada u vlasništvu slovenske države ili isplati odšteta, prenosi "Delo".

Presuda, koja je još nepravosnažna, nalaže Karađorđeviću da plati i sudske troškove.

Aleksandar Karađorđević, koji živi u Francuskoj, u civilno-pravnoj parnici protiv Slovenije zahtijevao je povraćaj imovine ili odštetu, tvrdeći da posjeduje kupoprodajne ugovore na pojedine parcele koje je od 1936. do 1939. godine kupio njegov otac.

Sud je u cijelosti prihvatio argumentaciju predstavnika slovenske države iz koje proizlazi da Aleksandar Karađorđević nema pravo na polovinu parcela u kompleksu Brdo, čija je vrijednost procijenjena na 260.000 eura.

Drugu polovinu traži njegova sestra Jelisaveta Karađorđević, koja se još nije odlučila na sudsku tužbu protiv Slovenije, prenosi "Delo".

Bonus video: