Oblak vulkanskog pepela očekuje se večeras u Švedskoj

"Mnogo manje pepela izlazi u atmosferu što je dobra vijest, bar za letove", zato što pepeo na zemlju pada u oblasti oko vulkana.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 15:00h

Pepeo iz islandskog vulkana Grimsvetena trebalo bi da stigne do jugozapada Švedske danas popodne ali će njegov uticaj na vazdušni saobraćaj biti ograničen,saopštila je švedska Uprava za vazdušni saobraćaj (LFV).Sa zapadne strane nalazi se drugi po veličini grad u Švedskoj Geteborg, i južnije Malme, naspram danske prijestonice Kopenhagena.Finske vazdušne vlasti saopštile su jutros da je moguće da oblak pepela neće biti toliko gust da bi poremetio vazdušni saobraćaj u Skandinaviji.Portparol islandske službe za civilnu bezbjednost Petur Matiason rekao je da stub treba da bude viši od tri do pet kilometara da bi uticao na aviosaobraćaj.

"Mnogo manje pepela izlazi u atmosferu što je dobra vijest, bar za letove", zato što pepeo na zemlju pada u oblasti oko vulkana, naveo je Matiason.Međutim nebo će biti puno sitnih čestica više dana jer će oblak pepela nastaviti da lebdi u vazduhu prije nego što padne na tle, naveo je on.

Lekcija je naučena

EU ne očekuje da će se oblak vulkanskog pepela iz islandskog vulkana Grimsvoten toliko proširiti i u većoj mjeri ugroziti avio saobraćaj, kao što je to bio slučajprošle godine, poslije erupcije vulkana Ejafjalajokul, saopšteno je danas iz Evropske komisije."Vulkan je drugačiji, pepeo je drugačiji, vremenske prilike su drugačije, i ono što je najvažnije, evropski odgovor je drugačiji", porućila je Evropska komisija.

Evropska komisija ukazuje da je konačna odluka o otvaranju ili zatvaranju vazdušnog prostora na vlastima svake zemlje pojedinačno."Ali posle iskustva prošle godine, lekcija je naučena. Evropa je, uz puno poštovanje imperativa bezbjednosti, sada sposobna da pruži različite odgovore u zavisnosti od situacije, umjesto samo jednog za sve situacije", navodi Evropska komisija i dodaje da će se time izbjeći da se automatski zatvori cio vazdušni prostor EU.

Galerija

Bonus video: