Zatvoren dio vazdušnog prostora iznad Danske, pepeo uskoro u Velikoj Britaniji

Vulkanska prašina prekrila je automobile, zgrade i ovce. Gusti oblak blokirao je dnevno svijetlo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2011. 11:48h

Pepeo koji izbacuje vulkan Grimsvetn na Islandu mogao bi do utorka da dođe do Velike Britanije i da zatvori vazdušni saobraćaj nad tom zemljom, piše Telegraf.

Vulkanska prašina prekrila je automobile, zgrade i ovce. Gusti oblak blokirao je dnevno svijetlo.

Prije samo godinu dana je čitavi vazdušni prostor nad Evropom bio zatvoren zbog jake erupcije vulkana na Islandu.

Aviokompanije su u nedjelju javile da nema opasnosti od zatvaranja aerodroma u Evropi još barem 24 sata.

Ipak, ukoliko erupcija ne prestane i smjer vjetra se ne promijeni, hiljade putnika bi ponovno mogle ostati na aerodromima.

Grimsvetn je inače islandski najaktivniji vulkan, a u nedjelju je izbacivao pepeo i do 20 km u zrak.

Erupciju vulkana Grimsvetn pratila je i serija slabijih potresa.

Zatvoren dio vazdušnog prostora iznad Danske

Dio vazdušnog prostora iznad danske autonomne teritorije Grenland zatvoren je za aviosaobraćaj zbog pepela koji je ispustio islandski vulkan Grimsvetn, saopštila je danska Služba za kontrolu aviosaobraćaja "Navier" .

Portparol te službe Hele Kogsbel izjavila je AFP da je dio vazdušnog prostora iznad Grenlanda zatvoren kasno sinoć "zbog širenja pepela iz islandskog vulkana na istočnu obalu Grenlanda".

Prema njenim riječima, taj dio vazdušnog prostora biće zatvoren najmanje do danas u podne.

"Prostor u visini do 6.000 metara od Kulusuka na sjeveru do tačke Konstejbl na istoku, ostaće zatvoren za aviosaobraćaj", rekla je ona.

"Navier" je odgovoran za odvijanje saobraćaja iznad Grenlanda do visine od 6.000 metara, dok Kanada i Island vrše kontrolu iznad te visine.

Danska je prva zemlja koja je, pored Islanda, prinuđena da zatvori dio vazdušnog prostora posle erupcije vuklana Grimsvetn, dok službe za kontrolu vazdušnog prostora u drugim evropskim zemljama prate kako se razvija situacija.

Evropski eksperti su upozorili da bi, ukoliko se erupcija vulkana Grimsvetn na Islandu nastavi istim intenzitetom, vulkanski pepeo bi mogao već u utorak da stigne do Škotske, a u četvrtak i petak i do delova Britanije, Francuske i Španije.

Upozorenje je zasnovano na petodnevnoj vremenskoj prognozi, ali ga treba uzeti sa rezervom jer su vazdušne struje drugačije nego prošle godine kada su se aviokompanije širom Evrope otkazivale letove zbog vulkanskog pepela.

Obustavljeni letovi između Norveške i ostrva u Arktičkom okeanu

Letovi između kontinentalnog dijela Norveške i ostrva u okviru arhipelaga Svalbard u Arktičkom okeanu su u prekidu, zbog oblaka pepela koji dolazi iz islandskog vulkana Grimsvotn, saopštili su aerodromski službenici.

"Danas neće biti letova za ostrva u Savlabardu", rekao je agenciji Frans pres potrparol norveške avio kompanije Avinor Ove Narvesen.

On je rekao da je da se još ne zna kako će se situacija razvijati sjutra.

"Postoji rizik da zapadni dio Norveške bude zahvaćen (oblakom pepela) ali za sada se to ne može reći sa sigurnošću", rekao je on.

Vulkan Grimsvoten koji se nalazi na najvećem ledniku na Islandu počeo je u subotu da izbacuje lavu.

Izbacivanjenje lave vulkana Ejafjajajokul, takođe na Islandu, u aprilu 2010. godine je prouzrokovalo blokadu avio-saobraćaja kada je zbog vulkanske prašine otkazano 100.000 letova, a osam miliona putnika je bilo spriječeno da dođe na svoje odredište.

Galerija

Bonus video: