Vulkan na Islandu eruptirao, dim dostigao visinu od 11 kilometara

Naučnici su očekivali novu erupciju i još su ranije saopštili da bi ona trebalo da bude manjeg obima.
0 komentar(a)
Vulkan Island, Foto: AFP
Vulkan Island, Foto: AFP
Ažurirano: 22.05.2011. 08:24h

Vulkan Grimsvetn na Islandu počeo je da izbacuje lavu, saopštile su meteorloške službe.

Na Grimsvetnu je počelo izbacivanje lave", rekao je meteorolog Haraldur Ejrkison i dodao da je oko 20 sati iznad tog najaktivnijeg vulkana na Islandu dim dostigao visinu od 11 kilometara, prenosi Tanjug.

Prema saopštenju meteoroloških službi, izbacivanje lave vulkana Grimsvetn, koji se nalazi na najvećem ledniku na Islandu, Vatnajekulu, praćeno je manjim zemljotresima. Izbacivanjenje lave vulkana Ejafjalajokul, takođe na Islandu, u aprilu 2010. je dovelo do blokade aviosaobraćaja, kada je zbog vulkanske prašine otkazano 100.000 letova, a osam miliona putnika je bilo spriječeno da dođe na svoje odredište.

Poslednja erupcija vulkana Grimsvetn dogodila se 2004. godine. Naučnici su predvidjeli da će doći do erupcije koja je sada u toku, ali i proocijenili da ona neće dovesti do problema vulkanske prašine sličnih prošlogodišnjim i da aviosaobraćaj neće biti poremećen.

Erupcija ovog vulkana poslednji put je registrovana 2004. godine.

Naučnici su očekivali novu erupciju i još su ranije saopštili da bi ona trebalo da bude manjeg obima i da neće ličiti na prošlogodišnju erupciju vulkana koji se nalazi ispod glečera Ejafjatlajektl.

Erupcija Ejafjatlajektla, na jugu Islanda, u aprilu 2010. godine napravila je haos u vazdušnom saobraćaju.

Zbog gustog dima više miliona ljudi nije moglo da leti, a većina zemalja sjeverne Evrope je bila primorana da prizemlji avione na pet dana.

Bonus video: