Rasmusen: Ne štedite na oružju

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je danas u Bratislavi zemlje članice da nastave da investiraju u modernizaciju svojih armija bez obzira na krizu i da ne prestaju da se angažuju u međunarodnim mirovnim misijama.
0 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Wikipedia
Anders Fog Rasmusen, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 19.05.2011. 11:56h

"Neophodno je da zemlje nastave da se angažuju u međunarodnim operacijama NATO, da nastave da modernizuju svoje armije da budu mobilnije i zasnovane na vrhunskim tehnologijama a neizbježna je i saradnja i zajednički kapaciteti", kazao je Rasmusen nakon razgovora sa slovačkom premijerkom Ivetom Radičovom.

Kao misiju gdje se sada vide pozitivni rezultati, a cijela operacija je napravila pomak Rasmusen je naveo misiju ISAF u Avganistanu.

"Talibani su zahvaljujući operaciji NATO-a pod pritiskom. Ekstremizam nema budućnost i Talibani su na raskrsnici", kazao je Rasmusen, javlja slovačka novinska agencija TASR.

Isti signal je po riječima prvog čovjeka NATO poslala islamskim fundamentalistima uspješna operacija u kojoj su američke snage ubile vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena.

Rasmusen je izrazio nadu da će NATO koji sada u julu počinje novu fazu svoje operacije - predaje glavne elemente upravljanja zemljom u ruke samih žitelja Avganistana - cijelo to prebacivanje odgovornosti za sudbinu zemlje na njene stanovnike i vlasti dovršiti 2014. godine.

Generalni sekretar NATO-a tokom posjete Bratislavi razgovaraće i sa šefom slovačke diplomatije Mikulašom Dzurindom, ministrom odbrane Lubomirom Galkom a primiće ga i predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič.

Bonus video: