Bivši premijer Britanije Gordon Braun u trci za predsjednika MMF-a

Evropa je u potrazi za najboljim kandidatom, i ne misli nikome prepustiti mjesto koje tradicionalno zauzima.
50 pregleda 0 komentar(a)
Gordon Braun, Foto: Wikipedia
Gordon Braun, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 17.05.2011. 10:57h

Ministri ekonomije i finansija Evropske unije (Ekofin) na svom su savjetu u ponedjeljak jednoglasno istakli ime Maria Dragija za mjesto predsjednika Evropske centralne banke (ECB). On bi trebalo da stupi na dužnost u oktobru, pošto imenovanje prethodno potvrde Evropski parlament i junski samit EU-a.

Istovremeno, počinje otvorena trka za kandidatom za nasljednika Dominika Štros Kana na mjestu šefa MMF-a, Evropa je u potrazi za najboljim kandidatom, i ne misli nikome prepustiti mjesto koje tradicionalno zauzima.

Predsjednik eurzone, Žan Klod Junker , rekao je da će Mario Dragi, inače predsjednik Centralne banke Italije, biti odličan na mjestu evropskog centralnog bankara, jer ima "veliki ugled u svijetu i u Evropi.

"Osim toga, to je centralni bankar koji ima odlično poznavanje eura, koji svaki aspekt eura veoma dobro razumije", dodao je Junker.

Italijanski guverner centralne banke ima veliko i raznovrsno iskustvo , bio je investicijski bankar u Goldman Saksu , i najbolje američko obrazovanje sa MIT-instituta.

Afera Štros-Kan sve zakomplikovala

Smjena dosadašnjeg guvernera, Žan-Kloda Trišea na Marija Dragija trebalo je da odvije glatko. Ali, sve se komplikovalo zbog afere Štros Kan, jer je Evropa naglo ostala bez ključnog čovjeka u ovoj maksimalno važnoj svjetskoj finansijskoj instituciji.

Ne samo to, nego je Štros Kan otišao sa scene kad su euro i eurozna slabi - Štros Kan je bio brana, zaštita, bedem eura u Americi. Dragi je odličan centralni bankar, prvorazredni evropski kadar. Bilo je riječi da bi baš on mogao zamijeniti Štros Kana u MMF-u, dok se govorilo da bi se Francuz kandidovao na predsjedničkim izborima u svojoj zemlji.

Te spekulacije prekunila je njemački kancelar Merkel, time što je izjavila da želi Dragija na mjesto evropskog centralnog bankara, i pošto ga je Savjet Ekofin odredio na to mjesto. Prema tome, Evropa bi Dragijem obezbjedila čuvanje eura iznutra, iz bloka eurozne. Sad se otvara vrlo teška i vrlo ozbiljna međunarodna bitka za šefovsko mjesto u MMF. Prošle sedmice, za vrijeme posjete šefa Evropske komisije Barosa Kini, premijer Hu Jintao dao je na znanje Barosu "da Kina želi visoko i odgovorno mjesto u MMF".

Spominjao se bivši guverner Centralne banke Kine Žu Min, koji je od prošle godine, ionako bio savjetnik Dominika Štros Kana. Ne zaboravimo da EU treba Kinu zbog podrške euru, ali ne toliko da joj u uvom trenutku prepusti palicu MMF.

Podršku rastućih ekonomija mogao bi imati i bivši turski ministar Kemal Derviš, dok se za Južnoafrikanca, Singapurca, Japanca i Meksikanca, kao i Kanadjanina - sve bivši ministri ekonomija i finansija ili guverneri centralnih banaka - smatra da su pod jakim američkim uticajem.

Evropa ne da mjesto

Evropa ima dva jaka kandidata, to su bivši britanski premijer Gordon Braun, i francuski ministar ekonomije, Kristina Lagarde. Da bi istakla Gordona Brauna, dvije su prepreke.

Prva je da je Braun bio protivnik uvođenja eura u svoju zemlju, dakle nema euro pri srcu, a druga je da mu to ne da sadašnji premijer Kameron, koji upućuje ostatak EU "da ne traže budućeg šefa MMF u Evropi".

Što se tiče Lagardove, ona je velika zvijezda među ekonomistima - ali njen je hendikep što je, kao i Štros Kan, iz Francuske.

Bonus video: