EU i ekonomije u usponu u bici za mjesto novog direktora MMF-a

U Štros-Kanu, Evropa je u Vašingtonu imala svog moćnog advokata koji je pomagao Evropskoj uniji da spase Irsku, Portugal, kao i da se nastavi spasavanje Grčke.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 19:42h

Dominik Štros-Kan još nije ni prvu noć prespavao u zatvoru, a već su počele da se zauzimaju pozicije za trku na upražnjeno mjesto predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je odmah dala na znanje da želi da Štros-Kanov nasljednik bude iz Evrope.

Direktor MMF, po pravilu, dolazi iz Evrope, a potpredsjednik je Amerikanac, ali velike, nove, svjetske ekonomije, Kina, Brazil, Rusija i Indija, dale su na znanje da bi na tome mjestu željele da vide svog predstavnika. To i nije nelogično, jer su baš one ključne za sadašnji rast svjetske ekonomije.

Međutim, Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkozi to ne mogu da dozvole, jer njima u Vašingtonu na tom mjestu treba neko ko će im pomoći da brane euro.

U Štros-Kanu, Evropa je u Vašingtonu imala svog moćnog advokata koji je pomagao Evropskoj uniji da spase Irsku, Portugal, kao i da se nastavi spasavanje Grčke.

Njegov nasljednik, drugi čovjek MMF-a, Dzon Lipski nije se pojavio u Briselu na Savjetu ministara finansija i ekonomije – gdje je Štros-Kan trebalo da govori o tome šta bi MMF mogao da uradi za Grčku i Portugal.

Prva reakcija u Briselu, bila je da „EU vjeruje u kontinuitet MMF-a, i u programu, i u operacijama“, ali niko ne može garantovati šta će biti poslije.

Dominik Štros Kan ili DSK, kako ga zovu Francuzi, je koordinisao spasavanjem Irske, Grčke i Portugala, operacije teške skoro dvjesta milijardi eura, a bio je i posrednik među evropskim liderima – znao je kako se postiže dogovor.

Prva reakcija u Briselu, bila je da „EU vjeruje u kontinuitet MMF-a, i u programu, i u operacijama“, ali niko ne može garantovati šta će biti poslije. Štros-Kan je bio evropsko sidro u Vašingtonu i njegovim odlaskom EU mnogo gubi. Nezamislivo je da Evropa, u situaciji kad se oporavlja, ali kad joj je nekoliko zemalja na koljenima, povjeri ključeve paketa pomoći nekom Kinezu ili Indijcu.

Zametnuće se velika bitka između EU s jedne, i novih ekonomija s druge strane, a još se ne zna na koju će stranu stati Amerikanci.

Štros-Kan je na mjestu šefa MMF-a trebalo da ostane do kraja 2012, ili je, možda, mogao otići i ranije, ukoliko bi se odlučio za kandidaturu na predsjedničkim izborima u Francuskoj. Sada, kad je jasno da će proces u Americi biti dugotrajan, to više ne dolazi u obzir.

Sarkozi može da bude zadovoljan

Štros-Kan nosi u sebi vitalnost, harizmu, optimizam i inteligenciju – to bi sve bilo potrebno Francuzima na sljedećim izborima.

Međutim, francuski Socijalisti su kao da ih je pogodio grom – kao što su i sami rekli. Ovo je možda i dobro za njih, jer DSK, zapravo, nije najprirodniji predstavnik francuske socijalističke ljevice.

Štros-Kan je, za njihov ukus, preveliki liberal, globalist i fiskalist. Sada će, bilo to dobro ili loše, da izaberu kao svog predstavnika nekog ko je autentičnije francuski ljevičar.

Čak i prije ove afere, Štros-Kana su kritikovali zbog sklonosti raskoši i pokazivanju bogatstva, zbog vožnji u poršeu po Parizu, zbog ludih zabava koje je organizovao u svojoj vili u Marakešu, kao i zbog dosađivanja ženama porukama i telefonskim pozivima.

Međutim, Štros-Kan nosi u sebi vitalnost, harizmu, optimizam i inteligenciju – to bi sve bilo potrebno Francuzima na sljedećim izborima.

Galerija

Bonus video: