Predsjedniku Klausu građani šalju 13.000 penkala

Češkom predsjedniku Vaclavu Klausu ovih dana pristižu poštom penkala, olovke i bilo šta čime može da se piše.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 10:10h

Video češke televizije na kome se Klaus na konferenciji za novinare prvo poigrava kutijom, pa zatim penkalom koje je na stolu ostalo poslije potpisivanja međudržavnog sporazuma, da bi ga potom strpao u džep sakoa uz samozadovoljni osmjeh postalo je hit na JuTjubu i vidjeli su ga milioni ljudi širom svijeta a prenijele i vodeće svjetske televizije.

Mladi Česi organizovali su zato na Fejsbuku akciju "Pošaljimo predsjedniku penkalo", kako bi imao čime da piše a spremnost da podari Klausu olovku ili pero izrazilo je do sada 13.000 ljudi.

Inicijatorima akcije još tokom aprila stigla su pera iz inostranstva iz SAD i Velike Britanije da mogu sva zajedno da se predaju Klausu 2. maja.

Poštom u zamak

Organizatori akcije odustali su od prvobitne namjere da sve te olovke i penkala odnesu lično u predsjednički zamak Hradčani i saopštili su sada da ih šalju poštom.

"Protokolarno penkalo bilo je umjetnički unikat iz radionice čileanskih draguljara"

"Nismo željeli da se ta akcija dalje pojavljuje u medijima. Da smo otišli na Hradčane to bi već bilo pretjerano", kazao je jedan od inicijatora akcije "penkalo za predsjednika" Radek Ržehaček.

Klaus se, pošto je vidio snimak obišao planetu, branio da je to bila samo obična hemijska olovka kakve se uz notese daju državnicima prilikom zvaničnih posjeta.

"Protokolarno penkalo bilo je umjetnički unikat iz radionice čileanskih draguljara. Gravirano pero izrađeno je od poludragog kamena lapis lazuli", demantovala je Klausa Paola Elbjet iz kancelarije čileanskog predsjednika.

Diplomatskim ćutanjem prešla je pitanje novinara češkog dnevnika Pravo da li je to penkalo bilo uopšte namijenjeno Klausu.

Bonus video: