Uhapšeni pripadnici Al-Kaide spremali napad na autobuse

Vlasti su odlučile da ih uhapse kada je prismotrom utvrđeno da su se osumnjičeni pripremili za napad.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 13:26h

Trojica osumnjičenih pripadnika Al Kaide su u vrijeme hapšenja u Njemačkoj radila na pripremi bombe sa gelerma kojom bi napali autobus ili autobusku stanicu, saopštili su zvaničnici.

Policija kaže da trojica koja su mjesecima bila pod nadzorom, nisu odabrala cilj, ali su eksperimentisali sa eksplozivom i detonatorima prije no što su u petak uhapšeni.

Osumnjičeni su Marokanac, Njemac sa državljanstvom Maroka i jedan Njemac sa državljanstvom Irana.

Priprema napada je bila "u fazi eksperimentisanja", izjavio je novinarima tužilac za borbu protiv terorizma Rajner Grisbaum.

Vlasti su odlučile da ih uhapse kada je prismotrom utvrđeno da su se osumnjičeni pripremili za napad.

Jedan od njih je rekao da želi da "sredi autobus". Trojica su istraživala kako da naprave bombu napunjenu metalnim predmetima koju bi detonirali u gužvi, rekli su zvaničnici.

Glavni osumnjičeni - identifikovan samo kao Abdeladim El-K. 29-godišnji državljanin Maroka, napustio je Njemačku početkom 2010. godine i obučavao se u logoru Al-kaide u Vaziristanu, blizu granice Avganistana s Pakistanom, odakle se vratio prošle godine da bi izvršio napad, rekao je Grisbaum.

On je izveden pred sudiju i optužen za pripadništvo terorističkoj organizaciji.

Druga dvojica osumnjičenih - 31-godišnjak sa državljanstvom Njemačke i Maroka, i 19-godišnjak sa državljanstvima Njemačke i Irana, biće dovedena u sud kasnije danas.

Zvaničnici kažu da su ta trojica slavila ovonedjeljni bombaški napad na kafe u Marakešu, u Maroku, ali da s tim napadom nisu povezani.

Njemački zvaničnici su strahovali bi oni mogli taj napad uzeti kao inspiraciju za svoju akciju.

Njihov plan je opisan kao dio napora rukovodstva Al Kaide u Avganistanu započetkog prošle godine da izvrši napade u Evropi.

Rečeno je da je glavni osumnjičeni početkom 2010. dobio zadatak da zvrši bombaški napad.

Bonus video: