U Italiji sve više "bamboćona" ostaje u roditeljskom domu

Mario Adinofli, izdavač i urednik nedjeljnika o pravima mladih, navodi da 68 odsto Italijana ispod 40 godina živi sa roditeljima
0 komentar(a)
mladi italijani, Foto: Diocesipadova.it
mladi italijani, Foto: Diocesipadova.it
Ažurirano: 29.04.2011. 10:16h

Za Italijane se u šali kaže da cio život ostaju pod majčinom suknjom.

U mnogim slučajevima se to može shvatiti bukvalno - mladi Italijani sve rjeđe napuštaju porodične kuće, čak i kada osnuju sopstvene porodice.

Običaj da djeca ostaju u domu sa roditeljima i nakon što formiraju svoje porodice, navela je neke konzervativne političare da sve generacije ispod 40 godina, podrugljivo nazovu bamboćoni - ili velike bebe.

To je izazvalo veliki bijes kod mladih ljudi, jer za takvo stanje, oni upravo krive odrasle.

Prošle jeseni je u Rimu održan ogroman studentski marš.

Tada su mladi protestovali protiv smanjenja budžeta za obrazovanje i najveće stope nezaposlenosti među mladima u Evropi.

Svaki peti Italijan ispod 34 godine, nema posao.

"Mi živimo u Italiji, u kojoj su starije generacije posljednjih 20-30 godina sve šanse prigrabile za sebe, ne razmišljajući o budućim generacijama", ozlojeđeno govori Mario Adinofli, izdavač i urednik nedjeljnika o pravima mladih, prenio je nemački radio "Dojče vele".

Da bi se bolje razumjela situacija, Mario je podsjetio da su glavne političke ličnosti u Italiji: 75-godišnji Silvio Berluskoni, samo pet godina mlađi Umberto Bosi i Đan Franko Fini, koji je u politici 40 godina.

Mario navodi da 68 odsto Italijana ispod 40 godina živi sa roditeljima.

"Kada kažete ljudima da im roditelji kradu budućnost oni vam oštro odgovaraju: 'Ali oni me izdržavaju, ja živim zahvaljujući njima!' Oni ne razumeju da na taj način roditelji kontrolišu sve", kaže Adinofli.

Ova, u Italiji osetljiva, tema našla se u medijima nakon neobičnog sudskog slučaja.

Naime, 33-godišnja Marina Kasagranda tužila je svog oca, tražeći da je izdržava. I dobila je slučaj! Mediji su je, međutim, rastrgli.

"Italijanski mediji opisali su me kao nekog ko ostaje kući, ljenčari po cio dan i uveče se provodi. A ja zapravo radim po cio dan", kaže Kasagranda.

Bamboćoni

Kasagranda preko dana radi u butiku, nakon čega odlazi u mali krojački studio.

Nekoliko puta sedmično drži i časove plesa. Ipak, zarađuje manje od 1.000 eura mjesečno.

Te činjenice italijanski novinari su prenebregli, kao i stvarni razlog zbog kojeg je tužila oca.

Kasagranda je od oca tražila zaostalu alimentaciju, koju godinama nije plaćao njenoj samohranoj majci.

Kreator podrugljivog naziva bamboćoni je italijanski 60-godišnji ministar za državnu upravu i inovacije Renato Bruneta, koji mlade vidi kao lijenje i razmažene i naziva ih velikim bebama.

"Želim da predložim zakon koji će natjerati mlade ljude da napuste dom sa 18 godina i prekinu veze sa porodicom. Besmisleno je kriviti starije generacije zato što imaju moć. Mladi moraju uzeti stvari u svoje ruke, tako što će napustiti dom, početi karijeru… biti inovativni i u trendu. Oni moraju da se izbore za to", tvrdi Bruneta.

Bonus video: