Italija daje četiri aviona za napade na Libiju

Italija je na raspolaganje NATO-u stavila četiri aviona za vazdušne napade na vojne ciljeve u Libiji, izjavio je u Rimu italijanski ministar odbrane Injacio La Rusa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2011. 16:54h

Italijanska vlada je ove nedjelje saopštila da su vlasti u Rimu prihvatile zahtjev NATO-a da pojačaju aktivnost u Libiji, što italijanskim avionima omogućava da počnu vazdušne napade na ciljeve koji prevazilaze libijsku protivvazdušnu odbranu.

La Rusa je poslanicima rekao da će od 12 italijanskih aviona koji učestvuju u operaciji u Libiji, 4 borbena aviona tipa Tornado moći da budu korišćena za "ciljane akcije prema konkretnim i odabranim" vojnim metama, a ukoliko bude potrebno, biće odobrena upotreba još četiri letjelice.

Italija navodi da su nove misije u okviru mandata rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koja je dozvolila upotrebu sile za zaštitu civila od napada snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju.

"Nova faza počinje ovim izlaganjem u parlamentu", rekao je La Rusa i dodao da će avioni i posade "biti stavljeni na raspolaganje NATO-u čim budu određeni ciljevi".

La Rusa je rekao i da se Italija nada većoj ulozi u strateškom odlučivanju zahvaljujući novoj vojnoj ulozi.

Italija je ranije isključila učešće u vazdušnim napadima na ciljeve u Libiji pozivajući se na 40 godina kolonijalne vladavine i dozvolila napade na libijske radarske sisteme.

Italija je takođe dozvolila NATO-u da koristi italijanske vojne baze i avione za izviđanje, a brodovi italijanske ratne mornarice učestvuju u snabdijevanju gorivom i drugim operacijama podrške avionima Sjevernoatlantskog saveza.

Bonus video: