Lukašenko nazvao Barosa kretenom zbog Černobilja

"A što se tiče kretena kao što je Baroso, bio jednom jedan Baroso u Portugaliji, odakle su ga izbacili i ubacili da radi u Evropskoj komisiji", dodao je ljutito Lukašenko
0 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Arhiva Vijesti
Lukašenko, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.04.2011. 18:35h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nazvao je danas predsjednika Evropske komsije Žozea Manuela Barosa "kretenom" i kritikovao ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, bijesan zbog toga što prošle nedjelje nije pozvan u Kijev na konferenciju o posljedicama černobiljske katastrofe.

Lukašenko nije bio prisutan ni na današnjem obeležavanju 25. godišnjice nuklearne katastrofe u Černobilju, iako je njegova zemlja bila teško pogođena.

On je, umjesto toga, danas obišao bjeloruski region koji je najteže pogođen tom katastrofom, javio je Frans pres.

Na pitanje bjeloruskih novinara zašto nije otputovao u Ukrajinu da se pridruži predsjednicima Rusije i Ukrajine, Dmitriju Medvedevu i Janukoviču, na ceremoniji u Černobilju, Lukašenko je odgovorio: "Pitajte Jankoviča zašto predsjednik Bjelorusije nije prisutan. Pitajte njih! Na žalost, aktuelni lideri Ukrajine su bezobrazni".

"A što se tiče kretena kao što je Baroso, bio jednom jedan Baroso u Portugaliji, odakle su ga izbacili i ubacili da radi u Evropskoj komisiji", dodao je ljutito Lukašenko.

Ukrajinski mediji su javili da je Baroso tražio od ukrajinskih vlasti da ne zovu Lukašenka na konferenciju o posljedicama černobiljske katastrofe koja je prošle nedelje održana u Kijevu, navela je francuska agencija.

Ukrajina je ispunila zahtjev EU, nadajući se da će Lukašenko doći na godišnjicu Černobilja, ali je on, očigledno, bio uvrijeđen.

EU je "izopštila" Lukašenka poslije njegove pobjede na izborima 19. decembra koji su, prema tvrdnjama zapadnih posmatrača, pokradeni i poslije nezapamćenog obračuna sa opozicijom koji je usledio.

Bonus video: