Jermenija traži od Turske da prizna da je prije 96 godina počinjen genocid

Prema procjenama Jermena, u masovnim ubistvoma prije 96 godina je poginulo više od milion ljudi.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2011. 18:41h

Oko 10.000 Jermena okupilo se u Jerevanu, dan pred obilježavanje masovnog stradanja Jermena prije 96 godina za vrijeme Otomanskog carstva, tražeći da Turska prizna da je tada počinjen genocid.

Kako navodi agencija Frans pres, na skupu koji je organizovala uticajna politička partija, Jermenska revolucionarna federacija, učestvovali su uglavnom mladi. Oni se nosili transparente na kojima je pisalo "Jermenija traži da Turska prizna" (da je počinjen genocid).

Prema Frans presu, učesnici skupa su držeći svijeće krenuli ka spomeniku žrtvama masovnih ubistava koje su počinile snage Otomanskog carstva 1915. tokom Prvog svjetskor rata.

Agencija podsjeća da su Jermeni u više navrata od Turske i međunarodne zajednice tražili da taj događaj proglase za genocid.

"Turska nam je oduzela teritorije, spomenike i budućnost", rekao je na današnjem skupu poslanik partije Jermenska revolucionarna federacija.

Masovna ubistva Jermena koje su počinili pripadnici Otomanskog carstva obilježava se svake godine 24. aprila.

Prema procjenama Jermena, u masovnim ubistvoma prije 96 godina je poginulo više od milion ljudi. Turska je u više navrata naglasila da je tada ubijeno između 300 i 500 hiljada ljudi kao i da se o genocidu ne može govoriti.

Bonus video: