FALI 200 mILIONA

Na donatorskoj konferenciji nije sakupljeno dovoljno za sanaciju Černobilja

Ukrajina se nadala da će na konferenciji u Kijevudobiti 740 miliona eura od svjetskih vlada i međunarodnih organizacija.
53 pregleda 0 komentar(a)
Černobil, Foto: Wikipedia
Černobil, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 26.02.2019. 18:55h

Podstaknute nuklearnom krizom u Japanu, svjetske sile su sakupile 550 miliona eura za izgradnju nove obloge u Černobilju, gdje se 1986. godine desila nuklearna katastrofa.

Ukrajina se nadala da će na konferenciji u Kijevu, kojom je obilježeno 25 godina od najgore nuklearne katastrofe u svijetu, koja se dogodila na samoj granici sa Bjelorusijom, dobiti 740 miliona eura od svjetskih vlada i međunarodnih organizacija, prenijela je agencija Rojters.

„Suma koju smo zajedničkim naporima uspjeli da sakupimo – i mi smatramo da je to početna suma – iznosi 550 miliona eura“, kazao je ukrajinski lider Viktor Janukovič na kraju donatorske konferencije u Kijevu.

Premda je sakupljeno manje od planiranog, šef Evropske komisije Žoze Manuel Baroso smatra da je moguće ispuniti „vrlo ambiciozan cilj“ konferencije nakon što pristignu sve donacije.

Konferenciju su predvodili ministri i predstavnici G8 i Evropske unije, koji su izrazili riješenost da finansiraju novi, gigantski omotač oko reaktora broj četiri koji je eksplodirao 1986. godine.

Sijenku na cijeli događaj bacila je nuklearna kriza u Japanu.

Delegati su izrazili solidarnost sa naporima Tokija da kontroliše krizu u Fukušimi, a njen ambasador je rekao da Japan nije u mogućnosti da zbog okolnosti donira više novca za Černobilj.

Kriza u Japanu je podsjetnik da „nuklearna bezbjednost ne poznaje državne granice“, kazao je bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost za vrijeme Džimija Kartera, Zbignjev Bzezinski.

Baroso je kazao da je EK izdvojila 110 miliona eura za izgradnju novog sarkofaga, te istakao da je unija obezbijedila polovinu potrebnog novca za pomenuti projekat.

Francuski premijer Fransoa Fijon je obećao je da će njegova zemlja učestvovati sa dodatnih 47 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj izdvojiće u narednim mjesecima između 120 i 180 miliona evra.

Novi betonski omotač, u obliku ogromnog čeličnog luka visine 108 metara i težine 20.000 tona, biće posebno sastavljen i zatim postavljen na postojeći sarkofag. Radovi su započeti krajem 2010, a trebalo bi da budu završeni 2015. godine.