Istočna Evropa dobija robu lošijeg kvaliteta

Testirani su napici kompanije Koka Kola, čokolada „milka“, biber i papar kompanije Kotanji, instant kafa "neskafe gold", Jakobs kafa u zrnu i espreso kafa kompanije Čibo
92 pregleda 0 komentar(a)
koka kola, Foto: Rojters
koka kola, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.04.2011. 19:36h

Kvalitet većine hrane i pića multinacionalnih firmi varira u različitim evropskim zemljama, iako se ti proizvodi prodaju pod istim imenom i etiketom, donosi istraživanje koje je sprovelo Slovačko udruženje potrošača, javio je slovački EurActiv.

Od testiranih proizvoda samo je "milka" čokolada pokazala identičan kvalitet u svim uzorcima

"Proizvodi slabijeg kvaliteta namijenjeni su tzv. novim članicama EU", rekao je novinarima predsjednik udruženja Miloš Lauko.

Dodao je da nije vidio slučaj da je proizvod lošijeg kvaliteta završio na njemačkom ili austrijskom tržištu.

Proizvodi koji su bili testirani su napici kompanije Koka Kola, čokolada „milka“, biber i papar kompanije Kotanji, instant kafa "neskafe gold", Jakobs kafa u zrnu i espreso kafa kompanije Čibo (Tchibo), a svi proizvodi su bili testirani u slovačkom Nacionalnom institutu za veterinarstvo i hranu.

Od testiranih proizvoda samo je "milka" čokolada pokazala identičan kvalitet u svim uzorcima, dok su proizvodi Kotanjija imali najveća odstupanja u kvalitetu od zemlje do zemlje.

Iako svi proizvodi Kotanjija dolaze iz iste fabrike, sadržaj kesica papra se razlikovao.

Elizabet Voltmer iz Kotanjija je rekla da ta kompanija ima jedinstevn standard s kojim moraju biti usklađeni svi proizvodi. Otkrivene razlike, kako je rekla, mogu se objasniti jedino različitom vrstom sirovina i različitim vremenom proizvodnje, te da nije jednostavno održati definisane standarde kvaliteta iz godine u godinu.

"Ipak, uspijevamo da odstranimo robu koja ne zadovoljava naše zahtjeve. Apsolutno nam nije namjera da prodajemo različiti kvalitet u različitim državama", dodala je.

Slovačko udruženje potrošača tvrdi kako bi firme trebalo da ponude garancije kvaliteta koji bi trebalo da bude jednako poštovan u svakoj zemlji distribucije

"Naši proizvodi su istog visokog kvaliteta širom Evrope i svijeta, zasnovani na receptu koji koristimo 125 godina. U nekim državama, koristimo različite vrste zaslađivača, ali to nema uticaja na kvalitet proizvoda", rekla je za EurAktiv predstavnica Koka Kola Evropa Ibola Žabo.

Kompanija je takođe saopštila da se izoglukoza koristi i u SAD-u, tvrdeći da su razlike rezultat tehničkih momenata u procesu proizvodnje.

Slovačko udruženje potrošača tvrdi kako bi firme trebalo da ponude garancije kvaliteta koji bi trebalo da bude jednako poštovan u svakoj zemlji distribucije.

Rezultati testiranja su proslijeđeni komesaru EU za zaštitu potrošača Džonu Daliju. Predstavništvo Evropske komisije u Slovačkoj, koje je finansiralo ispitivanje, saopštilo je da je na Briselu da odluči da li će se i kako baviti otkrićima.

Bonus video: