Rumunija: Neefikasnost protiv korupcije, nasilje u zatvorima...

Dokument ukazuje i na diskriminaciju za vreme fudbalskih susreta gdje se stalno čuju rasistički slogani
0 komentar(a)
basesuka, Foto: Zhurnal.mk
basesuka, Foto: Zhurnal.mk
Ažurirano: 09.04.2011. 15:48h

Rumunska vlada nije efikasna u borbi protiv korupcije, iako zakoni predviđaju kazne za te prekršaje, ocjenjuje se u izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima za 2010. godinu u toj zemlji, prenosi Beta.

U dokumentu se navodi da se u zatvorima bilježi nasilje, dok je za romsku zajednicu malo učinjeno.

"Neefikasnost vlasti u slučajevima korupcije tema je širokih kritika u javnosti, u političkoj sredini i u medijima", navodi se.

Nevladine organizacije i mediji stalno govore o tome da još nijedan slučaj velike korupcije nije doveden do kraja, odnosno do konačne sudske presude, navodi se u izvještaju.

Precizirano je da u vezi s 30 dosijea koja je Nacionalna direkcija za suzbijanje korupcije (DNA) u prethodnim godinama pokrenula protiv bivših ministara, poslanika i senatora "stvari idu vrlo polako".

Nasilje u zatvorima

Izvještaj Stejt departmenta ukazuje na nasilje u rumunskim zatvorima koje sprovode nadležna lica, ali i među samim zatvorenicima, a ne poštuju se ni standardi Evropske komisije kojima je za svakog zatvorenika predviđeno da boravi u ćeliji od četiri kvadratnih metara.

Diskriminacija Roma je i dalje "vrlo zabrinjavajući fenomen" zbog nedovoljne integracije u društu, zbog nasilja policije nad pripadnicima te manjinske grupe, diskriminacije u zapošljavanju, pristupu zdravstvenom sistemu i obrazovanju.

U izvještaju su navedene izjave visokih rumunskh zvaničnika koji koriste "stereotipe i riječnik diskriminacije na račun Roma".

Dokument navodi i izjavu predsjednika Trajana Baseskua koji je u septembru rekao da je bila greška što se izmenio naziv "Ciganin" u naziv Rom jer Evropljani prave konfuziju između Roma i Rumuna.

Citirana je i izjava Baseskua koju je dao kada je Francuska deportovala Rome prošlog ljeta.

Rasizam na utakmicama

Predsjednik je tada rekao u jednom razgovoru na Televiziji B1 da Romi šalju svoju djecu da prose, dok njihovi roditelji idu u krađu i dodao da "to što rade u zemlji su hteli da čine i u Francuskoj".

Navedena je i predsjednikova izjava prilikom posjete Sloveniji, gdje je rekao da Rumunija nije uspjela u integrisanju Roma nomada jer ionako "oni u vrlo malom broju žele da rade" i da mnogi od njih žive od krađe.

Dokument ukazuje i na diskriminaciju za vreme fudbalskih susreta gdje se stalno čuju rasistički slogani.

Izvještaj se odnosi i na ocjene nevladinih organizacija koje tvrde da Romi nemaju pristup nizu javnih službi, žive u siromaštvu, nemaju jednake šanse da dobiju radno mesto, ne dobijaju odgovarajuće zdravstveno zbrinjavanje, a djeca napuštaju škole zbog diskriminacije od strane profesora i kolega.

Prema barometru socijalne inkluzije, u 2010. godini 45 odsto Roma nije imalo fiksno radno mesto.

Bonus video: