Ambasadori Bugarske bili povezani sa tajnom službom

Bugarska je odlučila da opozove do kraja godine 37 ambasadora i diplomata visokog ranga koji su u vrijeme komunizma sarađivali sa tajnom službom, objavilo je Ministarstvo inostranih poslova te zemlje.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 11:27h

Ministarstvo je odlučilo da opozove te diplomate a ne da ih smijeni zbog protivljenja predsjednika Georgi Parvanova čija je nadležnost da potpiše takvu odluku. Njegov mandat ističe u januaru sljedeće godine.

"Svih 37 diplomata visokog položaja (za koje je otkriveno da su bili agenti ili saradnici komunističke tajne službe) biće opozvano i prije kraja godine", rekla je portpatolka ministarstva, Vesela Černeva.

Opozivi nisu u vezi sa odnosima prema zemljama u kojima se nalaze diplomate i koji su prioritet, već sa samim ličnostima diplomata koji su prema saznanjima sarađivali sa tajnim službama, rekla je portparolka.

Trinaest ambasadora, uključujući one na položajima u Berlinu, Atini, Pekingu i Stokholmu, kao i ambasadora pri Ujedinjenim nacijama i Unesku vratiće se u Bugarsku 1. maja.

Njihove nadležnosti preuzeće otpravnici poslova do dolaska novih ambasadora koji se očekuje početkom juna, rekla je za Frans pres Černova.

Tri ambasadora, u Bernu, Sarajevu i Vatikanu vratiće se u zemlju do kraja juna, rekla je portparolka.

Komisija nadležna za otvaranje dosijea komunističke tajne službe otkrila je u decembru da je polovina ambasadora i šsefova misija Bugarske imala veze sa tajnim službama na početku svoje diplomatske karijere.

Iako su vlada i parlament željeli da se takve diplomate odmah otpuste, predsjednik Parvanov zahtijeva da se svaki slučaj pojedinačno ispita.

I sam Parvanov je od strane komisije svrstan među saradnike tajne službe ali je on to negirao.

Bonus video: