Ministar pravde čini uslugu Berluskoniju?

Kao i sve u Italiji, istina je mnogo složenija nego što izgleda, a iza svega stoji politika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 19:59h

Italijanski premijer Silvio Berluskoni koji se suočava sa optužbama za korupciju u tri sudska postupka i za plaćanje seksualnih usluga tinejdžerki u jednom postupku naziva sebe najprogonjenijim čovjekom u istoriji.

Onda ne iznenađuje to što je jedan od njegovih najbližih saradnika pokrenuo ono što Berluskoni naziva „epohalnom reformom“ italijanskog nefunkcionalnog sistema pravosuđa, a što kritičari osuđuju kao puki pokušaj da italijanski premijer ne ode u zatvor.

Kao i sve u Italiji, istina je mnogo složenija nego što izgleda, a iza svega stoji politika, navodi se u Rojtersovoj analizi.

Ministar pravde Anđelino Alfano, 40-godišnji Sicilijanac, koga često vide u ulozi Berluskonijevog političkog nasljednika, dobro se potrudio da objasni kako njegova glavna ustavna reforma pokrenuta prošlog mjeseca nema za cilj da njegovom šefu dozvoli da se izvuče. Mnogi ipak nisu ubijeđeni.

Promovisanje učinkovitih pravosudnih reformi trebalo bi da bude mudar politički potez u Italiji

„Većina ljudi sa svih političkih strana smatra da je pravosudna administracija beznadežna i da joj je potrebna ozbiljna reforma, međutim, kada ona dolazi od lisice koja je već bila u kokošinjcu... to prosto ne funkcioniše”, kazao je profesor Džejms Valston sa Američkog univerziteta u Rimu.

Promovisanje učinkovitih pravosudnih reformi trebalo bi da bude mudar politički potez u Italiji gdje su beskrajna sudska odlaganja veoma nepopularna.

Tuženje sudija za "nesavjesno tuženje"

Alfanova reforma bi sa jedne strane mogla biti smatrana pametnim potezom koji je već izazvao nove podjele među posvađanim opozicionim partijama i koji bi omogućio vladi da sebe predstavlja kao modernizatora.

Reforma uključuje i odredbu koja se očekuje da će biti odobrena ove nedjelje, a kojom se skraćuje period zastarjevanja

Predloženom reformom potpuno se razdvajaju dužnosti istražnih sudija i sudija, a skraćuje se i trajanje sudskih postupaka. Sudije koje donesu pogrešnu odluku postali bi podložni tužbama oštećenih stranaka u postupku, kao što ljekari mogu biti tuženi za nesavjesno liječenje, objasnio je Alfano.

Problem je u tome što se tajming za reformu izgleda više nego slučajno poklapa za Berluskonijevim najnovijim pravnim nevoljama među kojima je i suđenje zakazano za srijedu, po optužbi da je maloljetnici platio za seks.

Još jedna nova mjera u mnogome je pojačala sumnje da je stvarni cilj cijelog procesa pomaganje Berluskoniju da umakne pravdi i da se osveti sudijama koje ga decenijama proganjaju.

Reforma uključuje i odredbu koja se očekuje da će biti odobrena ove nedjelje, a kojom se skraćuje period zastarjevanja. To bi poništilo jedan od predmeta u kome je Berluskoni optužen za davanje 600.000 dolara mita britanskom advokatu Dejvidu Nilsu kako bi lažno svjedočio o njegovim poslovnim dogovorima.

Lavina novih građanskih parnica

Karlo Nordio venecijanski sudija kazao je Rojtersu da bi posljednje mjere mogle imati suprotan efekat od onog koji se želi postići.

Šta god da je istina, Berluskonijeve pristalice uživaju u onome što smatraju konačnim obračunom

„Umjesto da se pravosuđe učini organizovanijim, ove mjere će ga učiniti komplikovanijim i između ostalog izazvaće pravu 'lavinu' novih građanskih parnica protiv samih sudija.”

Nacionalna asocijacija sudija oštro je napala najnovije mjere nazivajući ih „kaznenim i prijetećim“, tvrdeći da one otkrivaju stvarnu svrhu Alfanove reforme.

Šta god da je istina, Berluskonijeve pristalice uživaju u onome što smatraju konačnim obračunom. „Ovaj zakon je početak posljednje borbe između Berluskonija i sudija”, kazao je podsekretar ministarstva Andrea Auđelo.

Bonus video: