Sudjenje Vildersu biće nastavljeno

Vilders, narodni poslanik i lider Slobodarske partije, zastupnik je antiimigrantske politike, a u svojim javnim istupima poredio je islam sa fašizmom i pozivao na zabranu Kurana.
0 komentar(a)
Gert Vilders, Foto: Beta/AP
Gert Vilders, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.03.2011. 12:34h

Krivično gonjenje holandskog političara Gerta Vildersa zbog govora mržnje biće nastavljeno, odlučio je sud u Amsterdamu, odbacivši prigovore o svojoj nenadležnosti, javljaju svjetski mediji.Novo ročište u postupku protiv Vildersa, šefa Slobodarske partije, zakazano je za 13. april, i njemu će prisustvovati tri stručnjaka za islam i Bliski istok, piše britanski BBC.Odbrana je tvrdila da je sud u Amsterdamu nenadležan i navodila da bi postupak, ako bude nastavljen, trebalo voditi u Hagu, ali je sudija Marsel van Osten odbacio ovaj prigovor, navevši da su neke od najspornijih Vildersovih izjava date ili objavljene u Amsterdamu, javila je agencija AP.Sudija je, doduše, zamjerio tužiocima što su iz jednog Vildersovog intervjua koristili široko citiranu rečenicu "Dosta mi je više Kurana u Holandiji, zabranimo tu fašističku knjigu", i rekao im da je trebalo da se ograniče na poređenja islama sa nacizmom a ne sa fašizmom.Međutim, sudija je ukazao da se u istom intervjuu sa Vildersom našla rečenica "Srž problema je fašistički islam, bolesna ideologija Alaha i Muhameda kakva je opisana u islamskom Majn kampfu", u kojoj je, prema riječima Van Ostena, jasno uočljivo poređenje sa nacizmom.

Protivinik imigracije

Vilders, jedan od najpopularnijih političara u Holandiji, čija stranka podržava konzervativnu manjinsku vladu, veliki je protivnik imigracije u tu zemlju. Optužen je za rasnu i vjersku diskriminaciju, i za podsticanje mržnje protiv muslimana nakon što je uporedio islam sa fašizmom i pozvao na zabranu Kurana - muslimanske svete knjige."Razočaravajuća odluka amsterdamskog suda", napisao je Vilders na društvenoj mreži Tviter. "Opet, uvjeren sam da ću biti oslobođen. Nikada me neće ućutkati".Vilders tvrdi da su sporne izjave dio legitimne političke debate i da su u skladu sa pravom na slobodu govora.Njegovi protivnici govore da su Vildersove izjave dovele do pojačane diskriminacije muslimana, koji u Holandiji čine šest odsto stanovništva, i ugrožavanja njihovog prava na slobodu vjeroispovjesti.Vilders podržava manjinsku vladu u zamjenu za obećanja da će se novim zakonima ograničiti imigracija a muslimanskim ženama zabraniti da nose burku preko lica.Prošle godine u postupku protiv Vildersa raspušteno je sudsko vijeće, zbog optužbi da su sudije možda pristrasne.Sa novim sudijama, ovo je praktično novo suđenje, piše AP.Vildersu prjeti godinu dana zatvora ili novčana kazna od 7.600 eura. On bi, teorijski, mogao da ostane poslanik - čak i ako bi dospio u zatvor.Presuda se očekuje u junu.

Bonus video: