Tužilac: Demjanjuk je aktivno učestvovao u holokaustu

"Naoružan, on je pratio žrtve na izlasku iz vagona, kada su se svlačili i odvodio ih u gasne komore", rekao je .Hans-Joakim Lic
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2011. 12:28h

Optuženi za nacističke zločine Ivan-Džon Demjanjuk (90) učestvovao je aktivno u holokaustu, izjavio je tužilac u nastavku procesa pred sudom u Minhenu, javlja Beta."Naoružan, on je pratio žrtve na izlasku iz vagona, kada su se svlačili i odvodio ih u gasne komore", rekao je tužilac Hans-Joakim Lic u nastavku suđenja Demjanjuku.Tužilac je rekao da je optuženi "znao kada je bio u Sobiboru da je razlog postojanja logora uništenje Jevreja". "On nije pokušao da napusti logor čak i kada je to mogao", dodao je Lic.

Rođen u Ukrajini, Demjanjuk je u Izraelu 1988. godine bio izveden pred sud

Demjanjuk je optužen da je kao čuvar u koncentracionom logoru Treblinka-Sobibor učestvovao u ubistvu najmanje 29.000 evropskih Jevreja tokom Drugog svjetskog rata. Demjanjuk bi mogao da bude osuđen na 15 godina zatvora.

Uklinuli mu smrtnu presudu

Rođen u Ukrajini, Demjanjuk je u Izraelu 1988. godine bio izveden pred sud, a u procesu koji je trajao 17 mjeseci petoro bivših logoraša iz koncentracionog logora Treblinka prepoznalo je u njemu čuvara logora kojeg su zvali "Ivan Grozni".Kako Demjanjukov identitet nije mogao da bude nedvosmisleno utvrđen, izraelski Vrhovni sud mu je poslije duge revizije 1993. ukinuo izrečenu smrtnu presudu.Od tada je Demjanjuk ponovo živio u SAD, ali mu je 2004. oduzeto američko državljanstvo. To je olakšalo njegovo protjerivanje u Njemačku nakon podizanja optužnice, jer je mogla da bude izbjegnuta složena procedura izručenja.

Bonus video: