Korupcija na evropski način: Zoran Taler podnio ostavku

Sandej Tajms približio se 60-orici poslanika Evropskog parlamenta i, glumeći da govore u ime velike banke, tražili od njih da poguraju jedan zakonski amandman.
487 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 16:50h

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Zoran Taler (Thaler) jedan od trojice koje su novinari londonskog Sandej Tajmsa(Sunday Times), uhvatili u slučaju vjerovatne korupcije, negira svoju krivicu, ali je jutros dao ostavku na mjesto poslanika.

"Pravio sam se da pristajem samo zato da provjerim ko su oni", rekao je slovenački poslanik Taler jutros novinarima na pres-konferenciji na kojoj nije odgovarao na dodatna pitanja.

"Odstupam zato da omogućim istragu" dodao je evroposlanik na listi Socijalista i Demokrata Evropskog parlamenta.

Lažni lobisti pristupili su Taleru krajem januara na sjednici Savjeta ministara u Strazburu, a nakon toga, Taler je ispostavio traženi amandman

Taler, kojeg je Borut Pahor zvao na prošlim slovenačkim izborima da se vrati u politiku, pred novinarima se držao distancirao i izjavio da je nevin.

Sugerisao je da je pogrešno shvaćen

Neki evroposlanici kojima smo se približili za komentar, kažu da im je Taler rekao da je od početka znao da se ne radi o pravim lobistima.

Ali, rekao je, krenuo je u igru da vidi da li se radi, možda o igri iz Skopja! Naime, kao što je Tanok, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Taler je za Makedoniju.

Makedonska vlada bila je vrlo nezadovoljna njegovim izvještajem.

Nakon što je pukao skandal, Taler je rekao da je, u kontaktu s lažnim lobistima provjeravao ne radi li se o podvali makedonske vlade.

O čemu se radilo?

Sandej Times približio se 60-orici poslanika Evropskog parlamenta i, glumeći da govore u ime velike banke, tražili od njih da poguraju jedan zakonski amandman, koji bi bio njima u korist. Zoran Thaler pristao je da to napravi, i da toj firmi osigura svoje usluge narednih godinu dana, u zamjenu za sto hiljada eura honorara, isplativo u ratama, kvartalno.

Predložio je da sklope probni, godišnji ugovor, kako bi "vi vidjeli jeste li zadovoljni sa mnom i jesam li ja zadovoljan s vama".

Lažni lobisti pristupili su Taleru krajem januara na sjednici Savjeta ministara u Strazburu, a nakon toga, Taler je ispostavio traženi amandman.

Snimak na YouTube-u

Prilikom sljedećeg susreta, novinari su ga pohvalili kako je brzo reagovao.

"Klijent je jako zadovoljan", rekli su mu. "Je li bilo teško?"

"Ne, nije", odgovorio je, "ako sam u Briselu, nema problema, ako sam geografski daleko, onda je malo teže".

Tražio je da mu se prva tranša honorara isplati na jedan račun u Londonu. Njihov susret je sniman tajnom kamerom i stavljen na youtube.

Na pitanje zašto je, ako je znao da su novinari, podnio amandman, Thaler je rekao da je to ionako bilo u skladu sa njegovim stavovima.

Austrijanac i Rumun

Drugi evropolanik koji je pao je Austrijanac Ernest Štraser (Strasser), koji im je rekao: "Imam pet klijenata što me plaćaju godišnje; Vi ćete biti šesti. Samo, nek sve bude uredno i čisto, jer inače propadam.

Tražio je da mu se isplati 25 hiljada eura na austrijski raccun kao protivuslugu ssto je preko kolege progurao jedan amandman.

Jutros ga je njegova partija, austrijski hrišćanski demokrati, hitno opozvala.

Treći koji se zainteresovao je Rumun Adrian Severin, bivši ministar inostranih poslova, koji je bio kandidat Socijalista za predsjednika Evropskog parlamenta.

On je rekao da nije učinio baš ništa nezakonito. Pošto je podnio amandman, poslao im je mejl sadržaja: Samo da znate da je vaš amandman podnijet na vrijeme.

Ispostavio je dosta skroman račun na 12 hiljada evra za konsultantske usluge.

Evropski parlament izjavio je preko svojih portparola da se otpuzzbe shvataju veoma ozbiljno i da che preduzeti istragu.kraj

Bonus video: