Poslanik Austrije u EP podnio ostavku zbog klopke novinara

Ernst Štraser je navodno pristao da, za mjesečna primanja od 100.000 eura, u EP predaje predloge zakona i izmjene u korist biznismena
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2011. 13:12h

Šef delegacije Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu (EP) i bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije Ernst Štraser podnio je ostavku zbog "klopke" novinara britanskog "Sandej tajmsa" koji su se lažno predstavili kao biznismeni, tražeći od njega da lobira za njih.

Prema pisanju britanskog lista, on je navodno pristao da, za mjesečna primanja od 100.000 eura, u EP predaje predloge zakona i izmjene u korist biznismena.

Lider OVP i austrijski vicekancelar Jozef Prel, nakon što su se pojavili dokazi, kao što je snimak razgovora, zatražio je od člana OVP ostavku.

Štraser tvrdi da je te ljude mamio, iako je od 7. jula prošle godine znao da je firma, koju su naveli, lažna, ali je "igrao njihovu igru" kako bi podnio prijavu protiv njih kod austrijske policije

Prema njegovim riječima, politička kampanja protiv njega je vođena od jedne ličnosti, a to je Otmar Karas.

Karas je kao i Štraser poslanik OVP u EP, a između njih je prije dvije godine izbila javna svađa o tome ko treba da vodi delegaciju u Briselu.

Štraser tvrdi da je bilo kontakta sa navodnim lobistima, ali da ih je on prozreo i htio da vidi ko stoji iza njih.

On tvrdi da je te ljude mamio, iako je od 7. jula prošle godine znao da je firma, koju su naveli, lažna, ali je "igrao njihovu igru" kako bi podnio prijavu protiv njih kod austrijske policije.

"Početkom marta sam dobio dokumentaciju, jedan nacrt sporazuma, koji sam hteo da predam policiji", rekao je, dodajući da to nije do sada učinio, jer nije imao vremena i da je želio lično da priča sa šefom policije.

Prva isplata 25.000 eura

Prema pisanju "Sandej tajmsa", Štraser je trebalo da dobije prvu isplatu dogovorenog honorara, u visini od 25. 000 eura, početkom marta. Taj novac nije trebalo lično da mu se uplati, već na račun jedne bečke firme.

Prema pisanju "Sandej tajmsa" i bivši šef rumunske diplomatije Adrian Severin i nekadašnji šef slovenačke diplomatije Zoran Taler prihvatili su "nepristojnu ponudu"

U tom razgovoru on je naveo da je lobista i poslanik u EP. Kao takav se brine o više od pet mušterija, od kojih svaka njemu plaća više od 100.000 eura godišnje.

Na pitanje kako mu ide ta djelatnost, Štraser je odgovorio da odlično funkcioniše.

Nakon objavljivanja ovog snimka, Štraser je, u izjavama novinarima, negirao da ima bilo kakve klijente za koje lobira, kako u Briselu, tako u Beču.

Pored Štrasera, prema pisanju "Sandej tajmsa", još su dva poslanika u EP prihvatila "nepristojnu ponudu" lažnih biznismena - bivši šef rumunske diplomatije Adrian Severin i nekadašnji šef slovenačke diplomatije Zoran Taler.

Prema pisanju tog lista, pomenuti zahtjev za promjenu zakona predat je EP, a britanska poslanica Dajana Valis, potpredsjednica EP, najavila je istragu.

Bonus video: