Zabrana letjenja nad Libijom zahtijeva učešće NATO-a

Američki ministar odbrane Robert Gejts rekao je prošle nedjelje da Francuzi i Italijani imaju "potencijalno više sredstava da brzo intervenišu".
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 10:20h

Zabranu letjenja u libijskom vazdušnom prostoru, što je jedna od razmatranih opcija za slabljenje libijskog lidera Muamera Gadafija, zahtijevala bi učešće NATO-a,rekao je francuski ministar Fransoa Fijon, prenosi Beta.Fijon je rekao za radio RTL da niko u Evropi danas nema sredstva da sam sprovede tu operaciju i da bi stoga bilo potrebno da se za to angažuje NATO, što bi moglo da se razmotri."Da li NATO treba da se umiješa u građanski rat na jugu Mediterana, to je pitanje koje u najmanju ruku treba razmotriti prije nego što se donese odluka", rekao je Fijon.On je rekao da se razmatraju sve mogućnosti da bi se ubijedio Gadafi da treba da ode.Zabrana preleta libijske teritorije jedno je od rješenja koje se razmatra ali se odluka o tome može donijeti samo na nivou Savjeta bezbjednosti UN, i može samo da bude sprovedena u okviru zajedničke akcije velikih zemalja, rekao je Fijon.Američki ministar odbrane Robert Gejts rekao je prošle nedjelje da Francuzi i Italijani imaju "potencijalno više sredstava da brzo intervenišu" za uvođenje takve jedne zone zabrane letjenja, čime bi se spriječilo da Gadafi bombarduje libijske gradove u rukama njegovih protivnika.

Lavrov: Nismo pričali o zabrani letenja

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da sa američkom državnom sekretarkom Hilari KLinton nije razgovarao o zabrani letjenja iznad Libije.

"O zoni zabranjenog letjenja apsolutno nije bilo riječi. To niko nije pominjao", rekao je Lavrov posle razgovora sa Hilari Klinton.

Bonus video: