Rusija pozvala niz stranih ambasadora na razgovor

U saopštenju ruskog ministarstva vanskih poslova se navodi da je naloženo Londonu da smanji broj diplomatskog osoblja u Rusiji na isti broj koliko ima ruskih diplomata u Velikoj Britaniji, u novoj mjeri u okviru diplomatskog rata oko trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji. Londonu je dato mjesec dana da sprovede tu mjeru
1 komentar(a)
Silvi Berman, Foto: Reuters
Silvi Berman, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2018. 13:13h

Ambasadori niza zemalja pozvani su danas u rusko Ministarstvo vanjskih poslova da im se prenesu uzvratne mjere koje će Rusija preduzeti u vezi slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji zbog koga je više zemalja protjeralo ruske diplomate.

Među danas pozvanim diplomatama su ambasadori Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Poljske, Letonije, Litvanije, Slovačke, Češke i Holandije, prenose izvještači agencije Frans pres.

Crna Gora je prekjuče proglasila jednog ruskog diplomatu za persona non grata i uskratila saglasnost za djelovanje počasnog konzula RF saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju ruskog ministarstva vanskih poslova danas se navodi da je naloženo Londonu da smanji broj diplomatskog osoblja u Rusiji na isti broj koliko ima ruskih diplomata u Velikoj Britaniji, u novoj mjeri u okviru diplomatskog rata oko trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji. Londonu je dato mjesec dana da sprovede tu mjeru.

Rusko ministarstvo je navelo da je pozvalo britanskog ambasadora danas da mu preda protestnu notu oko "provokativnih i neosnovanih mjera Britanije koje su podstakle protjerivanje ruskih diplomata iz raznih zemalja bez razloga".

Kada je izbila diplomatska kriza Britnija je protjerala 23 ruska diplomate oko slučaja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije koji su otrovani nervnim agensom u Solsberiju u Velikoj Britaniji. Rusija je tada uzvratila protjerivanjem jednakog broja diplomata i zatvaranjem Britanskog savjeta u Rusiji.

Više od dvadeset zemalja, uključujuči SAD, mnoge zemlje EU i NATO, naložile su protjerivanje više od 150 ruskih diplomata ove nedjelje u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom koja krivi Rusiju za trovanje Skripalja i njegove ćerke. Rusija je odbacila bilo kakvu umiješanost u taj slučaj i juče najavila da će uzvratno protjerati isti broj diplomata iz svake države.

U rusko ministarstvo je pozvana danas i ambasadorka Holandije, koja je objavila da će Rusija protjerati dvoje holandskih diplomata.

Holandska ambasaorka Rene Džouns Bas rekla je da će dvoje njenih kolega napustiti Moskvu ali da će ambasada ostati tu, prenijela je agencija TASS.

Ruski minsitar vanjskih poslova Sergej Lavrov juče je najavio da će Rusija protjerati proporcionalan broj diplomata svih zemalja koje su tu meru primenile prema ruskom diplomatskom osoblju zbog slučaja trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja. Lavrov je juče objavio da Rusija protjeruje 60 američkih diplomata, da će zatvoriti američki konzulat u Sankt Peterburgu kao odgovor na sličnu mjeru SAD, i da će proporcionalno odgovoriti i svim drugim državama.

Bonus video: