Rusija izdvaja 650 milijardi dolara za oružje

Podmornice će biti opremljene “bulava” balističkim projektilima, uprkos nedavnim neuspješnim testiranjima ovih raketa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2011. 18:30h

Rusija će do 2020, u okviru plana za obnovu vojne sile, kupiti osam podmornica na nuklearni pogon, 600 aviona i 1.000 helikoptera, kao i stotinu vojnih brodova, uključujući i dva nosača helikoptera, pored dva koja su već kupljena od Francuske. Za sve ovo će iz ruskog vojnog budžeta otići 650 milijardi dolara.

Podmornice će biti opremljene “bulava” balističkim projektilima, uprkos nedavnim neuspješnim testiranjima ovih raketa. Analitičari tvrde da ambiciozni program ima smisla samo ukoliko vojska poboljša vojnu obuku i regrutaciju.

Kako navodi agencija Asošijeted pres (AP), a prenosi Blic, rigorozne mjere za modernizovanje oružanih snaga već se sprovode, tako da je oko 200.000 oficira izgubilo posao, dok je 90 odsto vojnih jedinica rasformirano. Ukoliko ovaj proces bude uspješan, Rusija će manje zavisiti od nuklearnog arsenala koji je naslijedila od Sovjetskog Saveza.

Veliki dio novca će biti potrošen za rusku mornaricu, koja je dugo bila nedovoljno finansirana. Pored podmornica, biće naručeno i 35 korveta i 15 fregata. Rusija je već naručila dva nosača helikoptera “mistral” francuske proizvodnje, što će joj omogućiti da brzo rasporedi stotine vojnika i više desetina naoružanih vozila na stranoj teritoriji.

Deset divizija opremljenih novim „s-500“ antiraketnim sistemom treba da postanu glavni stožer ruske raketne odbrane. U sastavu vazduhoplovnih snaga naći će se borbeni avioni „su-34“ i „su-35“, kao i transportni helikopteri „mi-26“ i naoružani helikopteri „mi-8“.

Bonus video: