Hiljade stranaca iz Libije doputovalo do grčkih luka

Prema nezvaničnim podacima, do danas je iz Libije evakuisano najmanje 16.000 Kineza i 10.000 Turaka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2011. 16:18h

Više hiljada stranaca doputovalo je do grčkih luka iz Libije, a procjenjuje se da još nekoliko hiljada pokušava da se ukrca u libijskim lukama na neki od brodova koji prevoze putnike preko Mediterana.Među onima koji su se iskrcali na Kritu najviše je Kineza, više od 2.800. Još 2.200 Kineza doputovalo je iz Bengazija u prijestonicu Malte La Valetu, javlja Beta.

Prema nezvaničnim podacima, do danas je iz Libije evakuisano najmanje 16.000 Kineza i 10.000 Turaka. Radi se uglavnom o radnicima koji su radili za strane naftne kompanije u Libiji.

Angažovali ratnu fregatu

Kineske vlasti iznajmile su četiri broda i rezervisale 11 hotela za svoje državljane, a organizovana su i dva posebna leta Er Čajna (Air China). Kineska štampa piše da je angažovama i jedna kineska ratna fregata da štiti brodove koji prevoze kineske građane iz Libije.Procjenjuje se da u Libiji radi najmanje 30.000 Kineza.

Poslali dvije tone hraneFilipinske vlasti takođe pokušavaju da evakuišu oko 4.500 svojih državljana u Grčku, dok je turska avio-kompanija Turkiš erlajns (Turkish Airlines) prevezla dvije tone hrane za Ambasadu u Tripoliju za svoje državljane koji još uvijek ne mogu da izađu iz tog grada.Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je na Savjetu bezbjednosti da je oko 22.000 ljudi prešlo granicu Libije ka Tunisu, dok je još 15.000 prešlo u Egipat.

Bonus video: