Tunis rasporedio vojsku da suzbije migraciju

Oko 4000 imigranata je, kako prenosi Rojters, preko mora iz Tunisa stiglo do malog italijanskog ostrva Lampeduze protekle nedjelje, naglašavajući nestabilnost u Tunisu od kako je na protestima prije tačno mjesec dana svrgnut predsjednik.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 20:04h

Tunis je rasporedio vojsku kako bi zaustavio talas ilegalnih imigranata koji pokušavaju da stignu do Italije, saopštio je juče jedan vojni izvor, nakon što je Rim saopštio da je revolucija u ovoj sjevernoj afričkoj zemlji izazvala “bilblijski egzodus“.

Pojedini analitičari vjeruju da se ustanci u Tunisu i Egiptu mogu proširiti na druge zemlje u regionu, stvarajući košmarni scenario za evropske vlade koje su se oslanjale na autokratske lidere na sjeveru Afrike da suzbiju migraciju.

Priliv ilegalnih imigranata izazvao je diplomatski spor, a Tunis je optužio Rim da se miješa u suverenitet te zemlje nakon što je jedan italijanski ministar nagovijestio da je moguće slanje policije u Tunis kako bi se suzbio talas ljudi koji pristižu na Lampeduzu.

Izvor iz vojske Tunisa, koji nije želio da bude imenovan, kazao je juče za Rojters da vojska kontroliše glavne luke kako bi spriječila egzodus.

U protestima u Tunisu svrgnut je autoritarni vladar Zine al-Abidine Ben Ali 14. januara u ustanku koji je poslužio kao inspiracija za ustanak u Egiptu u kojem je u petak na ostavku primoran Hosni Mubarak.

Od odlaska Ben Alija prelazna vladu Tunisa pokušava da uspostavi stabilnost, ali štrajkovi i protesti širom zemlje ometaju ekonomiju.

Govoreći u nedjelju, ministar unutrašnjih poslova Italije Roberto Maroni, član anti-imigrantske Sjeverne lige kazao je da su neredi u Tunisu izazvali „blibliski egzodus“ na Lampeduzu.

„Tražiću od ministra spoljnih poslova Tunisa da nam da ovlaštenje da pošaljemo italijanski kontigent kako bi blokirao priliv. Tunižanski sistem je u kolapsu“, kazao je Maroni na italijanskoj televiziji.

Ministarstvo spoljnih poslova Tunisa je saopštilo da je iznenađeno Maronijevim komentarima i da „kategorično odbacuje svako miješanje u svoje unutrašnje poslove ili u suverenitet“.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini trebalo je sinoć da stigne u Tunis na pregovore.

Bonus video: