Rumunski senatori odobrili da se Romi nazivaju Ciganima

Predlog o izmjeni naziva Roma iznio je poslanik Silviu Prigoana, uz obrazloženje da naziv Romi može izazvati konfuzije van zemlje zbog sličnosti naziva Romi i Romania (Rumunija).
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2011. 17:43h

Odbori za ljudska prava i jednakost šansi Senata rumunskog parlamenta odobrili su predlog zakona da se Romi nazivaju Ciganima, a konačno o tome treba da se odluči na sjednicama Senata i Poslaničkog doma, prenosi Beta.

Predlog o izmjeni naziva Roma iznio je poslanik Silviu Prigoana prošle godine, uz obrazloženje da naziv Romi može izazvati konfuzije van zemlje zbog sličnosti naziva Romi i Romania (Rumunija). Tom predlogu su se usprotivile romske zajednice i nevladine organizacije.

Na sjednici dva odbora senata izražena su takođe mišljenja protiv te izmjene, ali je većina glasala da se za Rome koristi naziv Cigani.

Rečeno je da su se Romi iz više zemalja sastali 1971. u Londonu na njihovom svjetskom kongresu i odlučili da njihov naziv bude Rom a ne Ciganin, a tu odluku su kasnije priznale Evropska unija i Savjet Evrope, ali to nije ubijedilo većinu članova dva odbora u rumunskom Senatu.

Vlada Emila Boka je u aprilu prošle godine izrazila saglasnost u vezi za izmjenom naziva Roma, pošto se konsultovala sa Rumunskom akademijom.

Nacionalni savjet za suzbijanje diskriminacije je odmah osudio taj stav kao diskriminaciju i nezakoniti gest.

Predsjednik Trajan Basesku izjavio je u decembru prošle godine da bi bila "velika greška" da se za Rome zvanično koristi naziv Cigani i da on neće potpisati takav zakon ako on bude prošao kroz parlament.

Bonus video: