Njemačka: Rusija može da zamijeni protjerane diplomate

"Proglasili smo diplomate personama non grata na osnovu člana 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. To nema uticaj na brojnost diplomatske misije", rekao je portparol Rajner Brojl
3 komentar(a)
Njemačka, Rusija, Foto: Shutterstock
Njemačka, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.03.2018. 18:34h

Rusija može da zamijeni četiri diplomate protjerane iz Berlina zbog navodne umiješanosti Moskve u trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji, saopštilo je danas njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

"Proglasili smo diplomate personama non grata na osnovu člana 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. To nema uticaj na brojnost diplomatske misije", rekao je portparol Rajner Brojl.

Na pitanje novinara da li to znači da Rusija može da pošalje nove diplomate kao zamjenu, Brojl je odgovorio sa "da".

Četiri agenta određena za proterivanje su "odabrana na osnovu informacija čiju tačnu prirodu nije moguće iznijeti javno ali je već rečeno da je kriterijum povezanost s obavještajnim službama", naveo je Brojl.

Do sada je 26 zemalja, među kojima SAD i 18 članica EU, naredilo protjerivanje više od 120 ruskih diplomata poslije trovanja Sergeja Skripalja, za šta je Velika Britanija optužila Moskvu.

Ruske diplomate su protjerane i iz misije pri NATO, a SAD su najavile zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu.

Crna Gora je proglasila jednog ruskog diplomatu za persona non grata i uskratila saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije.

Bonus video: