NJEMAČKA MORNARICA

Plutajući ambasador postao brod srama

Nakon tvrdnji o razvratu ispod palube, brod je sada nazvan „najvećim njemačkim plutajućim bordelom“.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 03:56h

Njemačka mornarica je u nemilosti nakon niza užasavajućih tvrdnji o seksualnom zlostavljanju i maltretiranju na najpoznatijem brodu za obuku, gdje su dvije kadetkinje umrle u misterioznim okolnostima.

Ombudsman za oružane snage, Helmut Kunigšaus, bio primoran da odgovara na pitanja o smrti dvije žene na brodu – od koji je jedna u novembru pala sa jednog od tri jarbola, a druga se utopila prije dvije godine.

Niko nije krivično gonjen ni u jednom od ova dva slučaja, ali roditelji djevojke koja se udavila vjeruju da je ona uoči smrti bila seksualno maltretirana i traže punu istragu. U međuvremenu, prijatelji druge žene, 25-godišnje kadetkinje Sare Lene Sili su kazali da je ona bila primorana da skoči sa jarbola.

Smrt Silijeve loše istraživana

U izvještaju Kunigšausa koji je procurio u javnost kaže se da je smrt Silijeve tako loše istraživana da je jedan broj kadeta organizovao pobunu, odbijajući da sprovode naređenja. Oni su navodno bili nezadovoljni i zbog toga što su oficiri organizovali razuzdanu zabavu na palubi nekoliko dana pošto je umrla.

U procurjelom izvještaju Kuningšaus i njegov tim govore o masovnoj konzumaciji alkohola na brodu. Pijani oficiri primoravaju njihove podređene da čiste prljavštinu od povraćanja na palubi i prijete da će pobiti kadete. Jedan kadet se žalio na seksualno zlostavljanje u kupaonici.

„Kao da ste u zatvoru“, navodno je rekao istražiteljima. „Svaki novi regrut mora da ponudi svoju zadnjicu“. Tokom vikenda jedna kadetkinja je kazala za tabloid „Bild“ da ona i druge žene redovno dobijaju seksualne ponude od muškaraca na brodu.

Prema drugom izvještaju za „Špigel onlajn“ jedan regrut je kazao istražiteljima da su mu članovi posade rekli da su pripadnici rasističke grupe Arijevsko bratstvo.

Juče je njemački ministar odbrane Karl-Teodor Gutenberg saopštio da je poslao istražiteljski tim od sedam članova u Argentinu, gdje je brod usidren, kako bi sproveli istragu.