Dejvid Bekam na krstu!

Britanski pripadnici organa reda posjetili jednu od galerija u Kentu zato što se u njoj nalazi kontroverzna slika umjetnika Džonija Kotera.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 17:06h

Britanska policija ovih se dana naveliko bavila umjetnošću. Ne, nijesu odlučili da se kulturno uzdižu, već su pripadnici organa reda posjetili jednu od galerija u Kentu zato što se u njoj nalazi kontroverzna slika umjetnika Džonija Kotera, na kojoj je naslikan Dejvid Bekam, razapet na krst, piše hrvatski Index.

Fudbalska legenda je na slici obučena u engleski nacionalni fudbalski dres sa peharom Svjetskog fudbalskog prvenstva ispod nogu, a baš poput Isusa, na glavi ima krunu od trnja.

Slika je izazvala mnogo pozitivnih, ali više negativnih reakcija, a razlog tome je mišljenje da ona predstavlja bogohuljenje. Upravo zbog pritužbi šokiranih Britanaca, policija je Kotera nekoliko puta ispitala.

“Ovo nije antihrišćanska slika. Njen zadatak je da nas natjera da se preispitamo koga poštujemo u XXI vijeku”, objasnio je britanskim medijima Džoni Koter i dodao “da li je to Bog ili su to, ipak, ljudi poput Dejvida Bekama i reality zvijezda. Izabrao sam Bekama, jer je on ikona modernog doba i poznat je širom svijeta”.

Koter je priznao da se njegovoj slici nazvanoj “Slušajte mene, a ne njih” mnogi dive, ali se isto tako mnogi i žale na nju. Kazao je i kako zbog slike prima brojne prijeteće poruke, pisma u kojima ga opominju “da se okane đavola”, a pred ulaznim vratima ga često dočekuju naslagane Biblije ili manje grupe nezadovoljnika.

Bonus video: