BRITANCI SE SPREMAJU

Traže Ministarstvo vanzemaljskih poslova

Šta ako vanzemaljci postoje i ako jednom stvarno dođu? Ali, ima ko o tome razmišlja i predlaže i odgovarajuće strategije. To je britansko Kraljevsko društvo, koje je objavilo elaborat o mogućem „susretu treće vrste“.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2011. 18:54h

Ujedinjene nacije su na kratko 1977. godine razmatrale temu postojanja života van Zemlje.

Još tada se postavilo pitanje – ako se vanzemaljci obrate ljudima, kako treba komunicirati sa njima?

Zbog toga je Kancelarija UN za svemirske poslove dobila zadatak da pripremi „poruke venzemaljskoj civilizaciji“. Nakon više od 30 godina, naučnici traže više – posebno tijelo koje će se baviti isključivo vanzemaljcima.

Nešto kao ministarstva spoljnjih poslova

U članku „Britanskog Kraljevskog društva“, koji  prenosi britanski Gardijan, grupa naučnika se zalaže za osnivanje internacionalnog tijela za poslove sa vanzemaljskim civilizacijama. 

Nezadovoljni saradnjom svjetskih vlada, profesor Džon Zarnecki i doktor Martin Dominik u uvodnom dijelu dokumenta pišu: „Nedostatak saradnje može da se nadomjesti stvaranjem internacionalnog okvira istinskim globalnim naporima, kojima će rukovoditi tijelo koje je međunarodno politički legitimno.“

Oni predlažu da Ujedinjene nacije, koje već imaju Komitet za mirnodopsko korišćenje svemira, osnuje poseban komitet, koji bi bio nadležan u slučaju da nas kontaktiraju mali zeleni. Nešto poput nacionalnih ministarstava za spoljnje poslove – ali sa svemirom.

Pri tom, skeptično upozoravaju naučnici, taj posao se ne smije shvatiti olako.

Jer onaj ko se odluči za kontakt sa vanzemaljcima, mora biti spremam na najgore, smatraju potpisnici članka. Svoj stav brane tezom da je evolucija vanzemaljaca vjerovatno slična Darvinovoj. Iz toga zaključuju da mali zeleni moraju ličiti nas – bar kada je riječ o sklonosti ka nasilju i eksploataciji. Fina slika života, na ili van Zemlje!

Bilo bi posla i za savremene teologe

Jedan dio teksta bavi se i sudbinom svjetskih religija, u slučaju da nas kontaktira neko iz svemira.

Ted Peters, profesor teologije sugeriše da bi religije doživjele kolaps, ali bi se poput feniksa, digle iz pepela. Ipak, Peters dodaje:

„Teolozi sigurno neće ostati bez posla. Zapravo, pred njima će se javiti novi izazovi jer će morati da redefinišu klasična religijska uvjerenja zbog novih i širih vizija o Božijim stvorenjima.“

Naučnici u tekstu izražavaju i opravdan strah, pa traže da se njihov predlog o pripremi komunikacije sa vanzemaljcima što prije uvaži: „Da li će održivi proces u ovoj oblasti biti baziran na stručnim savjetima odgovornih naučnika ili će interesi moćnika i oportunista vjerovatno postaviti scenu?“, zapitali su se profesor Zarnecki i doktor Dominik.

Preporučujemo za Vas