Smijenjeni upravnik i čuvar zatvora u Francuskoj

Upravnik jednog francuskog zatvora suspendovan je zbog afere koju je navodno imao sa ženom koja je služila kao mamac za ubistvo mladog Jevreja, koje su počinili pripadnici jedne antisemitske bande.
0 komentar(a)
s1609_1, Foto: Rojters
s1609_1, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.01.2011. 18:46h

Tužioci su saopštili da je Florent Gonsalves, upravnik ženskog zatvora u Versaju, optužen da je 21-godišnjoj djevojci – čija je uloga u ubistvu Ilama Halimija prije pet godina šokirala Francusku – davao novac i specijalne privilegije u zamjenu za seksualne odnose.

Zatvorenica služi devetogodišnju kaznu zato što je namamila Halimija u zamku, nakon čega je on mučen i ubijen. U vrijeme kada je počinjeno ubistvo, 2006. godine, 17-godišnjakinji francusko-iranskog porijekla je suđeno kao maloljetnici, a francuski mediji su je uglavnom oslovljali sa „Ema” ili „Jalda”.

Pažnja je usmjerena na Gonsalvesa (41) nakon istrage u zatvoru u novembru kada su se druge zatvorenice žalile na favoriziranje od strane upravnika zatvora. Izvor blizak slučaju je za francuski dnevni list „Parizjen” otkrio da je favorizovanje vjerovatno povezano sa izborom poslova u zatvoru, i da druge zatvorenice nisu znale za aferu zatvorenice sa upravnikom.

Pokrenuta je unutrašnja istraga i otkriveno je da je zatvorenica zavela i upravnika i 36-godišnjeg čuvara, kako bi dobijala pošiljke, novac, telefon i SIM kartice, objavio je francuski list. „Sudija je zabranio Gonsalvesu da obavlja funkciju i čak sami ulazak u zatvor”, kazao je tužilac Mišel Deplan.

Protiv Gonsalvesa, neimenovanog čuvara i zatvorenice je pokrenuta istraga ove nedjelje u Versaju i oni su sve priznali, dodao je izvor „Parizjena”.

„Upravnik je objasnio da se zaljubio”, dodao je izvor. Njihova afera je navodno trajala od decembra 2009. do oktobra 2010. godine.

Čuvar, optužen za doturanje SIM kartice zatvorenici, je takođe suspendovan, dok je zatvorenica optužena za prikrivanje istine. Ona je 2009. godine optužena da je Halimija odvela do njegovih otmičara, bande poznate kao Varvari.

Dvadesettrogodišnji prodavac mobilnih telefona je bio zatočen više od tri sedmice, prije nego što je pronađen gotovo mrtav u blizini jedne pruge. Lisicama je bio zakačen za drvo, bez odjeće i sa teškim opekotinama.

Lider bande Jusuf Fofana, kome su meta bili Jevreji jer je mislio da su bogati, je osuđen na najmanje 22 godine zatvora. Antisemitizam je naveden kao otežavajuća okolnost prilikom osuđivanja bande, a slučaj je raširio strah među jevrejskom zajednicom u Francuskoj.

Halimi je sahranjen u Jerusalimu.

Upravnik ženskog zatvora u Versaju je optužen da je 21-godišnjoj zatvorenici – čija je uloga u ubistvu jevrejskog mladića šokirala Francusku – davao novac i specijalne privilegije u zamjenu za seksualne odnose

Bonus video: