Makron: Odnosi sa Njemačkom jaki i efikasni

284 pregleda 0 komentar(a)
Merkel i Makron, Foto: Reuters
Merkel i Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da su odnosi između Francuske i Njemačke "jaki i efikasni" premda postoje nesuglasice oko nekih pitanja.

Makron je danas u Jelisejskoj palati u Parizu primio njemačku kancelarku Angelu Merkel sa kojom je razgovarao o primjeni sporazuma o jačanju bilateralne saradnje. "Naš odnos je jak, efikasan", rekao je Makron i dodao da je normalno da oko nekih pitanja postoje nesuglasice i da je zbog toga potreban dijalog. Francuski predsjednik je odgovorio na pitanje novinara o tenzijama oko prodaje francuskog oružja Saudijskoj Arabiji i oko projekta gasovoda Sjeverni tok 2.

Angela Merkel je rekla na istoj konferenciji za novinare da je od potpisivanja sporazuma učinjen stvaran napredak i dodala da je Evropa "sposobna da djeluje kad Njemačka i Francuska imaju zajedničke stavove".

Njemačka kancelarka i francuski predsednik su 22. januara u Ahenu potpisali ugovor o jačanju francusko-njemačkih odnosa, koji treba da bude simbolična poruka i podrška Evropskoj uniji oslabljenoj jačanjem populizma i nacionalizma.

Sporazum je potpisan na dan kada su prije 56 godina, 22. januara 1963. godine, Šarl De Gol i Konrad Adenauer potpisali Jelisejski ugovor koji je označio istorijsko pomirenje dvije zemlje poslije Drugog svjetskog rata.

Bonus video: