MAĐARI TVRDE DA NIJE BILO ZLOUPOTREBA

Okončana istraga: Gruevski sa validnim dokumentima prešao granice do Mađarske

Gruevski je Makedoniju napustio 11. novembra i preko Albanije, Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku. Makedonija je međunarodnu poternicu za bivšim premijerom raspisala 13. novembra
4568 pregleda 4 komentar(a)
Gruevski, Foto: Boris Grdanoski
Gruevski, Foto: Boris Grdanoski

Mađarski istražni organi okončali su istragu o dolasku bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog u tu državu novembra prošle godine, navodeći da u cijelom slučaju nije bilo zloupotreba službenog položaja, ni bilo kakvih drugih propusta.

"Tokom istrage utvrđeno je da su putni dokumenti Nikole Gruevskog bili validni na ulasku preko srpsko-mađarske granice i na prethodnim graničnim prelazima i da je njegov ulaz u Šengenski prostor bio u skladu sa zakonom", navela je mađarska policija, prenose mađarski portal 444.hu, i Radio-televizija Srbije (RTS).

Policija je time zatvorila istragu o tome kako je Gruevski ušao u Mađarsku.

Ustanovljeno je da procedura dobijanja azila nije bila unaprijed organizovana nego da je on samostalno podnio zahtev za azil u Madjarskoj.

Mađarska je 20. novembra odobrila Gruevskom politički azil, objašnjavajući takav potez mogućim političkim progonom i lošim stanjem u makedonskim zatvorima.

Mađarska je otvorila istragu o dolasku Gruevskog zbog brojnih kritika pošto je bivši makedonski premijer u tu državu stigao u vreme kada je trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Gruevski je Makedoniju napustio 11. novembra i preko Albanije, Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku. Makedonija je međunarodnu poternicu za bivšim premijerom raspisala 13. novembra, kada se Gruevski već nalazio u Mađarskoj.

Makedonske vlasti još nijesu iznele detaljne informacije o tome kako je Gruevski uspio da napusti zemlju, prenosi Makfaks.

Preporučujemo za Vas