Njemačka oduzima državljanstvo borcima ISIL-a

Oko 70 njemačkih državljana, boraca Islamske države, se nalazi u Siriji u zatočeništvu
545 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačkim državljanima koji učestvuju u borbama u redovima takozvane Islamske države ubuduće će biti oduzeto njemačko državljanstvo, prenose danas njemački mediji pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.

"Mi planiramo dopunu zakona o državljanstvu koja će omogućiti oduzimanje njemačkog državljanstva onima koji su se priključili terorističkim snagama u inostranstvu“, najavili su još prošle godine, u koalicionom ugovoru, demohrišćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

Sada je, kako javljaju javni servisi NDR i VDR i dnevnik Zidojče cajtung, postignut dogovor između ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa oko dopune zakona koji bi se konkretno odnosio i na pridruživanje islamističkim ćelijama u inostranstvu.

Njemci u pravilu ne daju dvojno državljanstvo

Prema ovoj dopuni, čije stupanje na snagu se očekuje uskoro, budućim borcima ISIL-a bi bilo oduzeto njemačko državljanstvo u slučaju da posjeduju državljanstvo još jedne zemlje.

Njemačka u pravilu ne dopušta dvojno državljanstvo. Izuzetak se odnosi na državljane Evropske unije i državljane onih zemalja koje svojim građanima ne dopuštaju ispis iz državljanstva ili ovaj službeni čin nije moguć iz nekih drugih razloga poput rata, prenosi Hina.

Ovo pravilo se, međutim, ne odnosi na oko 70 njemačkih državljana, boraca ISIL-a koji se nalaze u Siriji u zatočeništvu, nego tek na moguće buduće učesnike u borbama na strani ISIL-a.

Njemački zakon već sad omogućava ispis iz knjige državljana za one građane koji se bez znanja njemačkih vlasti pridruže regularnim vojnim snagama neke druge države.

Bonus video: