Tusk: Spoljne antievropske snage nastoje da utiču na demokratske izbore Evropljana

"Nemojte dozvoliti političkim partijama koje se finansiraju spolja, neprijateljskim prema Evropi da odlučuju o prioritetima EU, o novom vođstvu evropskih institucija", rekao je Tusk
932 pregleda 1 komentar(a)
Tusk, Foto: Reuters
Tusk, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk osudio je danas spoljne "antievropske" snage koje nastoje da utiču na rezultat izbora, tri mjeseca uoči izbora za novi Evropski parlament u Strazburu.

"Postoje spoljne antievropske snage koje nastoje otvoreno ili skriveno da utiču na demokratske izbore Evropljana, kao što je bio slučaj sa Bregzitom i jednim brojem izbornih kampanja u Evropi. I to može ponovo biti slučaj sa evropskim izborima u maju", rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Briselu.

On je pozvao sve koji brinu o Evropi da blisko sarađuju za vrijeme i poslije evropskih izbora.

"Nemojte dozvoliti političkim partijama koje se finansiraju spolja, neprijateljskim prema Evropi da odlučuju o prioritetima EU, o novom vođstvu evropskih institucija", rekao je Tusk, koji je bivši poljski premijer.

On se osvrnuo na uvodnik francuskog predsjednika Emanuela Makrona objavljen juče i danas u vodećim medijima zemalja EU i rekao da u potpunosti podržava njegov način razmišljanja.

Tusk je citirao jednu rečenicu iz Makronovogo uvodnika: "Naša prva sloboda je demokratska sloboda, da biramo one koji će nama vladati kada pri svakim izborima strane sile pokušavaju da utiču na naše glasove".

Bez imenovanja Rusije Makron je u svom uvodniku izrazio zabrinutost zbog spojlnog miješanja u evropske demokratije i založio se da se zabrani da strane sile finansiraju evropske političke partije. Makron je takođe predložio formiranje Evropske agencije za zaštitu demokratije, koja bi štitila izbore od sajber napada i manipulacija.

Bonus video: