Amerikancima će od 2021. trebati viza za ulazak u EU

Trenutno državljani SAD mogu putovati 90 dana unutar Evropske unije bez vize
2195 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2019. 12:48h

Američki državljani koji budu putovali u neku od zemalja Evropske unije od 2021. godine će morati imati vizu.

Evropska unija je juče objavila da će putnicima iz SAD od 2021. trebati nova vrstu vize, koja će nositi skraćenicu ETIAS, da posjete evropski šengenski prostor, prenosi hrvatski Indeks.

Šengen obuhvata 26 zemalja EU koje nemaju međusobne granice i dopuštaju slobodan prolazak ljudi i roba.

Trenutno državljani SAD mogu putovati 90 dana unutar EU bez vize.

Da bi aplicirali za ETIAS, građanima SAD će trebati važeći pasoš, e-mail i kreditna ili debitna kartica, objavila je EU. Maloljetnicima će trebati samo običan pasoš.

Iz EU su objasnili da ETIAS viza vrijedi tri godine i da omogućava Amerikancima ulazak u šengensku zonu koliko god puta žele.

Ključni razlog uvođenja viza Amerikancima je, kako piše Indeks, spor EU sa SAD, koje odbijaju ukinuti vize građanima Hrvatske, Bugarske, Poljske, Rumunije i Kipra.

U 2016. Evropska komisija je zatražila od SAD da omogući isti bezvizni režim za svojih pet članica. EU regulativa, naime, podrazumijeva isti tretman za sve zemlje članice.

Komisija je bila sklona pričekati kraj Trampovog mandata da SAD ukine vize zemljama među kojima je i Hrvatska, ali je Evropski parlament u junu 2018. izglasao uvođenje viza za državljane SAD.

Indeks navodi i da se već godinama priča o ukidaju američkih viza za hrvatske građane. Uprkos nekim najavama da bi se vize mogle ukinuti, Hrvatima one i dalje trebaju za ulazak u SAD.

Bonus video: