AFP: Ključna nedjelja za budućnost Bregzita

Odlaganje datuma Bregzita, ako se za to odluče Britanci, trebalo bi jednoglasno da odobre sve članice EU
534 pregleda 1 komentar(a)
Sa demonstracija ispred Vestminstera, Foto: Beta-AP
Sa demonstracija ispred Vestminstera, Foto: Beta-AP

U Velikoj Britanija ova nedjelja će biti ključna za budućnost Bregzita, pošto parlament treba da glasa o nizu tekstova o istupanju zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU), javila je agencija Frans pres.

Parlament u utorak treba da glasa o sporazumu koji su London i Brisel postigli krajem novembra o Bregzitu. Za sada je parlament odbijao sporazum.

Ukoliko parlament u utorak ponovo odbije sporazum, premijerka Tereza Mej će u srijedu zamoliti poslanike da se izjasne da li žele da zemlja izadje iz Unije bez dogovora.

Ako poslanici odbiju i taj predlog, onda će u četvrtak glasati o eventualnom odlaganju datuma Bregzita, koji je predviđen za 29. mart.

Stručnjaci smatraju da odlaganje Bregzita do 2. jula ne bi predstavljao problem, jer tog datuma treba da bude održana konstitutivna sjednica Evropskog parlamenta poslije izbora zakazanih za 26. maj.

Ukoliko bi Britanci željeli da taj period bude produžen poslije 2. jula onda bi Velika Britanija bila u obavezi da organizuje izbore za Evropski parlament gdje ima 73 poslanika. Ta obaveza bi važila do zvaničnog datuma istupanja Bregzita.

Odlaganje datuma Bregzita, ako se za to odluče Britanci, trebalo bi jednoglasno da odobre sve članice EU, podsjetila je agencija Frans pres.

Bonus video: