Mej, Junker i Barnije postigli dogovor o bekstopu: "Ponekad se dobije druga šansa, neće biti treće"

Na sastanku u Strazburu je dogovoren mehanizam po kome London ima mogućnost da pokrene "formalni spor" protiv EU ako Brisel pokuša da neograničeno zadrži "bekstop" kao i zajednička izjava o budućim odnosima EU i Velike Britanije u kojoj se strane obavezuju da do decembra 2020. zamene "bekstop" alternativnim rješenjem
1761 pregleda 0 komentar(a)
Mej i Junker, Foto: Reuters
Mej i Junker, Foto: Reuters

Britanski poslanici će danas popodne ponovo glasati o sporazumu o istupanju iz Evropske unije (EU), nakon što su premijerka Tereza Mej, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropski pregovarač Mišel Barnije dogovorili, kako prenose mediji, "pravno obavezujuće izmjene" sporne odredbe o irskoj granici, tzv bekstopu.

Mej je na sinoćnoj konferenciji rekla da je postignut dogovor prema kome EU neće moći da vremenski neograničeno zadrži Veliku Britaniju u carinskoj uniji putem "bekstopa", mehanizma predviđenog da spriječi uspostavljanje tvrde granice između Irske i britanske Sjeverne Irske zadržavanjem Sjeverne Irske u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji do postizanja drugačijeg sporazuma Velike Britanije i EU.

Junker je upozorio da se u politici "ponekad dobije druga šansa" i da je važno kako se ona iskoristi jer "neće biti treće".

Na sastanku u Strazburu je dogovoren mehanizam po kome London ima mogućnost da pokrene "formalni spor" protiv EU ako Brisel pokuša da neograničeno zadrži "bekstop" kao i zajednička izjava o budućim odnosima EU i Velike Britanije u kojoj se strane obavezuju da do decembra 2020. zamene "bekstop" alternativnim rješenjem.

Ipak, izmjene izvjesno neće zadovoljiti pristalice Bregzita u parlamentu jer nije ispunjen njihov ključni zahtjev, da London dobije mogućnost da jednostrano napusti "bekstop".

I lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pozvao je svoje poslanike da glasaju protiv sporazuma.

Sporazum je u januaru odbijen ogromnom većinom glasova.

Ako poslanici ponovo odbiju predloženi sporazum, moraće da glasaju žele li Bregzit bez sporazuma 29. marta, za šta nema mnogo podrške, ili da se od EU zatraži odlaganje datuma Bregzita.

Bonus video: